Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Νηστίσιμη καρυδόπιτα …

Καλώς τηνε …

ΑΝΟΙΞΗ
… κι ας άργησε. Τι άργησε δηλαδή που μας έστησε να την περιμένουμε με αγωνία, όπως ο γαμπρός έξω απ’ την εκκλησία τη νύφη που δοκιμάζει τα νεύρα και την υπομονή του ξεκινώντας νωρίς-νωρίς τα συζυγικά καψώνια.
Τέτοια καψώνια και χειρότερα δοκίμασαν τις αντοχές μας και μας έφεραν στο παραλίγο της αντοχής αυτόν τον ατέλειωτο βασανιστικό και ανυπόφορο χειμώνα.
Ούτε αλκυονίδες είδαμε φέτος, Απόκριες και Καθαρά Δευτέρα ο καιρός τά ’κανε μούσκεμα, το καλοριφέρ όλο και άναβε κι εμείς παρακολουθούσαμε τη στάθμη του πετρελαίου να πέφτει με αγωνία μεγαλύτερη κι από των  Αιγυπτίων, που αδιάκοπα κοιτούσαν τα νειλόμετρα.
Επιτέλους όμως την προηγούμενη εβδομάδα άνθισε η πρώτη αμυγδαλιά – αυτή που πέρυσι άνθισε στα τέλη Ιανουαρίου.
Και χτες, καθώς κυκλοφόρησαν πια τα νέα ότι ήρθε η άνοιξη, άρχισαν ν’ ανθίζουν τα δέντρα το ένα μετά το άλλο.
Άσπρα και ροζ ανθάκια εμφανίζονται από τη μια μέρα στην άλλη, οι φράουλες στα μανάβικα δε φαντάζουν τόσο παράταιρες κι άρχισα ήδη να αδημονώ για τους πρώτους καρπούς.
Να γίνουν τα μικρά αγριόσυκα, να δέσουν καρπό οι καρυδιές, να φτιάξω και φέτος συκαλάκι και το αγαπημένο μου καρυδάκι - όσο με παιδεύει, τόσο το αγαπάω.
Προς το παρόν όμως, ας περιοριστώ στα τελευταία περσινά ξερά καρύδια κι ας φτιάξω μια …


Νηστίσιμη καρυδόπιτα



ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΕΝΗ 


υλικά:
650 ml χυμός πορτοκαλιού
200 ml ελαιόλαδο 
1 ποτηράκι του λικέρ κονιάκ
ξύσμα πορτοκαλιού
600 γρ. κόκκινη φαρίνα (που φουσκώνει μόνη της)
100 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές της σούπας κακάο
150-200 γρ. τριμμένα καρύδια
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού σόδα (σκόνη)
κανέλλα, γαρύφαλλο

Για το σιρόπι:
500 ml νερό
300 γρ. ζάχαρη
2 κουταλιές μέλι
χυμός από μισό λεμόνι






Κοσκινίζουμε μαζί τη φαρίνα, την άχνη, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. 

Προσθέτουμε τα καρύδια και τα κανελλογαρύφαλλα και ανακατεύουμε.

Σε άλλο μπωλ αναμειγνύουμε τα υγρά υλικά (χυμός πορτοκαλιού, λάδι, κονιάκ) και προσθέτουμε το ξύσμα.

Φτιάχνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο των στερεών υλικών και ρίχνουμε το μείγμα των υγρών, ανακατεύοντας με κουτάλα ή σπάτουλα. 

Ανασηκώνουμε τη ζύμη και ανακατεύουμε πολύ καλά, ώστε να μη μείνουν σβώλοι ή αλεύρι κάτω-κάτω. 

Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο παραλληλόγραμμο ταψί.



 
ΜΙΓΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ 2 



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 50΄-55΄.

Αφήνουμε την καρυδόπιτα να κρυώσει και ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας για 4΄-5΄  τα υλικά του. 

Σιροπιάζουμε την καρυδόπιτα κρύα με χλιαρό σιρόπι. 

Ρίχνουμε πρώτα 2 κουτάλες σιρόπι κι όταν απορροφηθεί χαράζουμε την καρυδόπιτα. 

Ρίχνουμε μια ακόμη κουτάλα σιρόπι στις χαρακιές και συνεχίζουμε ρίχνοντας σταδιακά σιρόπι, περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθεί πριν ξαναρίξουμε.



ΨΗΜΕΝΗ
 ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΕΝΗ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου