Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Κις λωραίν με σπανάκι ...

Ή μήπως Κιλκίς λωραίν; Παρότι είμαι μια ταξιδιάρα ψυχή, έχω και τσιγγάνα καρδιά και είχα  πολλάκις βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή, δεν είχα επισκεφθεί μέχρι πρόσφατα το Κιλκίς.
Για να είμαι ειλικρινής ήμουν και κάπως προκατειλημμένη, ιδίως απ' όταν άκουσα το ευφυές και επηρμένο λογοπαίγνιο των ντόπιων για την πόλη που σκοτώνει μ’ ένα φιλίΔεν είχα ακούσει και τα καλύτερα σχόλια από όσους είχαν περάσει από κει κι έτσι το απέφευγα. Κακώς.
Δεν θα πω ότι πρόκειται για αποκάλυψη ούτε για κρυμμένο παράδεισο. Είναι όμως μια συμπαθέστατη πόλη με ιδιαίτερο χαρακτήρα, παραδοσιακή αλλά και κάπως μοντέρνα, με γωνιές που αξίζει να σεργιανίσεις.
Έχει καινούρια και ωραιότατα ξενοδοχεία, παλιά μαγαζάκια με ταμπέλες άλλης εποχής αλλά και τις πανταχού παρούσες σύγχρονες αλυσίδες, καινούρια ζαχαροπλαστεία αλλά και φούρνους άλλης εποχής –κορυφαίος εκείνος με τα ποντιακά και ρώσικα λαβάσια. Έχει μαγαζιά όπως το Ραγιάν  με ντόπια, ποντιακά κυρίως, προϊόντα με ονόματα όπως παρχαροτύρι, πασκιτάν, σιρόν, γαΐς τυρί, γιοχάδες, ωτία, περέκ, κασέρι σπηλιάς, ταν.
Έχει τη Φάρμα Κουκάκη με εξαιρετικό γάλα και γιαούρτι και το καλύτερο γάλα κακάο που έχουμε δοκιμάσει. 
Κι έχει πλούσια λαϊκή αγορά με ό,τι τραβάει η όρεξή σου. Φρούτα και λαχανικά, ντόπια αυγά και πρασινάδες ολόφρεσκες, σαν κι αυτές που αγόρασα για να φτιάξω μια παραλλαγή της κλασσικής κις λωραίν. Η οποία, προς τιμήν της συμπαθεστάτης αυτής πόλης, πέρασε στο συνταγολόγιό μας ως …


Κιλκίς λωραίν 



 
ΨΗΜΕΝΗ 2 



υλικά:
350 γρ. σπανάκι
1 ματσάκι τσουκνίδες
2 μεγάλα κρεμμύδια σε φετάκια
2 ή 3 αυγά
200 ml πηχτή κρέμα γάλακτος
4 φέτες καπνιστό μπέικον κομμένο σε λωρίδες
τριμμένη γραβιέρα
άνηθος ή μαϊντανός ή άλλο μυρωδικό (προαιρετικά)
μοσχοκάρυδο

1 φύλλο ζύμη κουρού ή σφολιάτα




 
Απλώνουμε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο ταψί δημιουργώντας τοιχώματα στις τέσσερις πλευρές και την τρυπάμε πολλές φορές με πηρούνι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου για 10΄  περίπου.

Σε λίγο λάδι σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια μέχρι να σκουρύνουν και να αρχίσουν να καραμελώνουν. 

Προσθέτουμε το σπανάκι και τις τσουκνίδες και μόλις μαραθούν αλατοπιπερώνουμε, τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε κάποιο μυρωδικό της αρεσκείας μας. 

    Χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε το τυρί και και αλατοπιπερώνουμε.

Βγάζουμε τη μισοψημμένη βάση από το φούρνο και απλώνουμε το σπανάκι. 

Αραδιάζουμε το μπέικον και περιχύνουμε με το μείγμα της κρέμας. 

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγο τριμμένο τυρί ακόμη και ραντίζουμε με λίγο λάδι.


ΖΥΜΗΜΕ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ 


Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15΄-20΄  ακόμη, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. 


ΨΗΜΕΝΗ 2



Σερβίρουμε. 
 

ΚΟΜΜΑΤΙ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου