Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Το δικό μας tetrazzini …

… Νόμιζες ότι θα σε άφηνα έτσι; Επειδή πέρασε σχεδόν όλη η Μακαρονού και κοντεύουμε στη Σαρακοστή, νόμιζες ότι ξέχασα τον αφέντη το μακαρονά; Ότι θα πέρναγε έτσι στο ντούκου φέτος, χωρίς την επετειακή μακαρονοσυνταγή, η τελευταία εβδομάδα της Αποκριάς;
Ιδού λοιπόν το έπαθλο της υπομονής και της διακριτικότητάς σου. Δεν είναι μια απλή μακαρονάδα, κύριε, είναι ολόκληρη υπερπαραγωγή. Αν η Μπέτυ Λιβανού ήταν, σύμφωνα τον Κώστα πού πας, η Μαζεράτι των γυναικών, αυτό το σπαγγέτι είναι το κορυφαίο τζιπ, με φουλ έξτρα και τετρατσίνιση …
Πρόκειται για το tetrazzini με τ’ όνομα, αν έχεις ακουστά. Κι αν δεν έχεις, θα το μάθεις τώρα. Συνταγή ιταλοαμερικάνικη με άπειρες παραλλαγές, βαφτισμένη με τ’ όνομα της σοπράνο Luisa Tetrazzini, για την οποία και πρωτοδημιουργήθηκε.
Συνήθως περιέχει κάποιο άσπρο κρεατικό (συχνότερα κοτόπουλο), κάποιο είδος λαχανικού (συνήθως μανιτάρια), κρέμα γάλακτος και αυγά. Κι από κει και πέρα, ο δρόμος του αυτοσχεδιασμού είναι ανοιχτός. Θαλασσινά, αλλαντικά, σπανάκι, καυτερές πιπεριές –όλοι οι καλοί χωράνε.
Εγώ βασίστηκα στην εκδοχή του Jamie Oliver, την οποία ο ίδιος θεωρεί μια ελαφριά vegeterian παραλλαγή. Επειδή όμως στο χωριό μου τα 600 ml κρέμα γάλακτος και τα 4 αυγά, μας πέφτουν κομματάκι βαριά, έκανα μια παραλλαγή της παραλλαγής –τον προπάππο, ω προπάππε- και ιδού το αποτέλεσμα …


Το δικό μας tetrazzini
(για να μείνεις φιγουρίνι) 


 
ΠΙΑΤΟ       


υλικά:
200 γρ. ανθότυρο
100 γρ. ημίσκληρο τυρί χοντροτριμμένο
200 ml πηχτή κρέμα γάλακτος
250 ml γάλα
2 ή 3 μέτρια αυγά
250 γρ. σπανάκι τριμμένο
8-10 λιαστές ντομάτες κομμένες σε λωρίδες
400 γρ. σπαγγέτι Νο 10
4-5 φυλλαράκια φασκόμηλο
100 γρ. τριμμένο τυρί (γραβιέρα ή ημίσκληρο)





Βράζουμε τα σπαγγέτι μέχρι να κρατάνε λίγο (1΄-2΄ λιγότερο από τις οδηγίες στη συσκευασία).

Σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με την κρέμα γάλακτος και το γάλα.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το σπανάκι, τις λιαστές ντομάτες, το ανθότυρο και το ημίσκληρο. 

Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τα σπαγγέτι, βγάζοντάς τα με πηρούνα από την κατσαρόλα και αφήνοντας να τρέξει στο μείγμα και λίγο από το νερό, στο οποίο έβρασαν. 

Ανακατεύουμε με προσοχή.

Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι με διάμετρο 28 εκ., φροντίζοντας να το αλείψουμε και στα πλάγια. 

Αδειάζουμε το μείγμα των μακαρονιών και στρώνουμε την επιφάνεια.



ΜΙΓΜΑ ΑΝΑΜΙΞΗ ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 30΄. 

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, κάνουμε 4-5 μικρές τρύπες στην επιφάνεια του φαγητού και τρυπώνουμε εκεί το φασκόμηλο.

Ραντίζουμε με λίγο λάδι, πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί που προτιμάμε και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια (περίπου για 10΄ ακόμη).

Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε το tetrazzini κομμένο σε τριγωνικά κομμάτια.


ΣΤΑ ΜΙΣΑ ΨΗΜΕΝΟ ΤΑΨΙ ΚΟΜΜΕΝΟ 







 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου