Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Τα σουτζουκάκια της κυρίας Ελενίτσας …

… Δε νομίζω να υπάρχει φαγητό πιο φορτισμένο συναισθηματικά απ' αυτό. Κάθε φορά που σκέφτομαι να το φτιάξω φτάνει στ' αυτιά μου η παραπονεμένη, υποταγμένη φωνή της Μάρως Κοντού: Σου έφτιαξα σουτζουκάκια, Αντωνάκη μου, που σ' αρέσουν.
Πάντα ευχόμουν να του κάτσουν στο λαιμό του Αντωνάκη, του τύραννου, του σατράπη, του Ταμερλάνου.
Δεν τ’ άξιζε τα σουτζουκάκια, χαράμι ο κόπος κι η αγάπη με την οποία γίνονταν …       
     

Τα σουτζουκάκια της κυρίας Ελενίτσας

 
ΜΕΡΙΣ

 
υλικά:
250 γρ. χοιρινός κιμάς
250 γρ. μοσχαρίσιος ή αρνίσιος κιμάς
2 σκελίδες σκόρδο
2-3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί βρεγμένο με κόκκινο κρασί
αλάτι, πιπέρι, κύμινο

Για τη σάλτσα:
ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη ή κονκασέ
1 κουταλιά πελτές διαλυμένος σε λίγο νερό
λίγο κόκκινο κρασί
αλάτι, πιπέρι, μια πρέζα ζάχαρη





Ζυμώνουμε καλά τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά του και πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια. 

Τα τηγανίζουμε σε  λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές.



ΓΙΑ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΕΝΑ ΚΟΝΤΙΝΟ



Βράζουμε τα υλικά της σάλτσας για 10΄ περίπου μέχρι να αρχίσουν να δένουν. 

Προσθέτουμε τα σουτζουκάκια, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 20΄-25΄, συμπληρώνοντας αν χρειαστεί ελάχιστο νερό.
 
 
ΣΤΗ ΣΑΛΤΣΑ

 
 
Σερβίρουμε με πουρέ ή ένα απλό άσπρο ρύζι.



   ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΑ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου