… Θυμάσαι πόσο στη μόδα ήταν κάποτε τα πουά; Κυκλοφορούσαμε όλοι σαν χτυπημένοι από επιδημία αναφυλαξίας. Πιτσιλωτά παιδιά σε όλα τα χρώματα κι όλους τους πιθανούς και απίθανους συνδυασμούς, ίδια σκυλάκια Δαλματίας.
Ωραίο μοτίβο πάντως, χαρωπό, παιχνιδιάρικο και διαχρονικό. Ακόμα έχω μια πράσινη πουά φούστα που φόραγα στο γυμνάσιο –την ξετρύπωσε σε μια ανασκαφή η κόρη μου και τη φοράει κατενθουσιασμένη στο δικό της σχολείο.
Τους ξέρεις τους στίχους του Γκόνη “Το φόρεμα που φόραγε η μάνα μου το ’60, το βρήκα και το φόρεσα εγώ το ’90”;
Δύο ήταν οι επιλογές στα δεκάδες τόπια που πλημμύριζαν τα ρεταλάδικα - μικρά και μεγάλα πουά. Ποτέ δε συμπάθησα τα μεγάλα, αντίθετα ξετρελαινόμουν με τα τοσοδούλικα, που σε ζάλιζαν και μόνο που τα κοίταζες κι υπέφερες από ναυτία όταν τα σιδέρωνες.
Έτσι και με τα μπιζελάκια. Ξετρελαίνομαι με τα petit pois, τα τρυφερά και ολοστρόγγυλα, ιδίως μαγειρεμένα α λα γαλλικά …
Petit pois à la francaise
υλικά:
500 γρ. ψιλός αρακάς
1 κουταλιά μαργαρίνη
1 κουταλιά αλεύρι
350 ml ζωμός κότας ή λαχανικών
1 μαρούλι ψιλοκομμένο
χυμός λεμονιού, δυόσμος (προαιρετικά)
Λυώνουμε τη μαργαρίνη σε σωτέζα και προσθέτουμε το αλεύρι.
Καβουρντίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να σκουρύνει και ρίχνουμε το ζωμό, ανακατεύοντας καλά για να διαλυθούν τυχόν σβώλοι.
Προσθέτουμε τον αρακά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε 10΄ περίπου.
Ρίχνουμε το μαρούλι, ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς και να σωθούν τα περισσότερα υγρά.
Αν χρειαστεί, βράζουμε για λίγο το φαγητό ξεσκέπαστο σε δυνατή φωτιά.
Αποσύρουμε, αλατοπιπερώνουμε αν χρειάζεται και ρίχνουμε λίγο χυμό λεμονιού και το δυόσμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου