... Η πίτα του Ηπειρώτη. Μεγαλειώδης, δημοφιλέστατη και επιτυχημένη. Ακριβώς όπως και η ομώνυμη εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο.
Η ηπειρώτικη βασιλόπιτα δεν είναι γλυκειά, αλλά φτιαγμένη με κρέας και ρύζι. Η αγαπημένη μου εκδοχή είναι η γιαννιώτικη κοτόπιτα που γίνεται ανοιχτή, χωρίς φύλλο να καλύπτει τα ολόκληρα κομμάτια της κότας και με τραγανό κρόθο για τον οποίο δίνονται πρωτοχρονιάτικα μάχες. Αναίμακτες μεν, πάντως μάχες …
Ηπειρώτικη κοτόπιτα
υλικά:
1/2 κόκκορας ή χωριάτικη κότα
1 μεγάλο ποτήρι ρύζι καρολίνα
2 μέτρια κρεμμύδια ολόκληρα
1 αυγό
5 χωριάτικα φύλλα για πίτα
Αλατοπιπερώνουμε τον κόκκορα και τον βάζουμε να βράσει σε κατσαρόλα με αρκετό νερό και τα δύο κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσει.
Εναλλακτικά, μπορούμε να τον τσιτσιρίσουμε σε λίγο λάδι να πάρει χρώμα απ’ όλες τις μεριές, να προσθέσουμε το ένα κρεμμύδι χοντροκομμένο και, αφού τα σωτάρουμε μαζί για 5΄, να ρίξουμε το ζωμό και το άλλο κρεμμύδι.
Μόλις βράσει ο κόκκορας τον βγάζουμε, κρατάμε ένα μπωλ ζωμό και ρίχνουμε στον υπόλοιπο ζωμό το ρύζι, το οποίο αφήνουμε να βράσει μέχρι που να σπάει στο δόντι.
Πατάμε τα κρεμμύδια με το πηρούνι και τα προσθέτουμε στο ρύζι, το οποίο αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου.
Απλώνουμε προσεκτικά το ένα από τα φύλλα στη σχάρα του φούρνου και το ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Λαδώνουμε το ταψί του φούρνου και στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα και φροντίζοντας να αφήνουμε κάθε φορά αρκετό φύλλο να καλύπτει τα τοιχώματα του ταψιού.
Πάνω από το τελευταίο νωπό φύλλο, στρώνουμε το φύλλο που ψήσαμε.
Απλώνουμε το ρύζι πάνω στο ψημμένο φύλλο.
Χωρίζουμε τον κόκκορα σε κομμάτια και τα βάζουμε μέσα στο ρύζι.
Χτυπάμε το αυγό, το ανακατεύουμε με το ζωμό που κρατήσαμε και περιχύνουμε την επιφάνεια της πίτας, χτενίζοντας απαλά το ρύζι με ένα πηρούνι.
Διπλώνουμε τις άκρες από τα φύλλα προς τα μέσα, φτιάχνοντας τον κρόθο, στον οποίο κρύβουμε και το φλουρί.
Ψήνουμε την πίτα για 1 ώρα και 15΄ περίπου.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου