Μπισκοτολούκουμο;
… Σωστά, πού να ξέρεις εσύ απ’ αυτά, παιδί της γενιάς της αφθονίας. Αν και, όπως διαγράφονται τα πράγματα, φοβάμαι ότι θα τα γνωρίσεις κι αυτά και την παρέα τους. Ιδέες και σκαρφίσματα μιας άλλης εποχής, παιδιά της λιτότητας και της ανάγκης.
Ένα λουκούμι πιεσμένο ανάμεσα σε δυο μπισκότα, αυτό ήταν όλο κι όλο - αλλά συνόδευε ιδανικά τον ελληνικό καφέ, ξεγελούσε την πείνα, μεταμόρφωνε το λίγο σε κάτι περισσότερο. Ακόμη το κερνάνε σε μικρά χωριά, στα σπίτια και τα καφενεία τους – νότα αλλοτινή, γλυκειά, σχεδόν συγκινητική.
Μια τέτοια διάθεση, νοσταλγική και παιχνιδιάρικη, μ’ έσπρωξε να φτιάξω ένα απόγευμα κάμποσα – άσε που έπρεπε και κάπως να μεταμορφώσω, για να καταναλωθούν ευκολότερα, τα λουκούμια που κουβαλάω με τα κιλά κάθε φορά που πάω στην Κομοτηνή. Τα μισά μπισκοτολούκουμα τα έλουσα γενναιόδωρα και με κουβερτούρα, με άλλα έφτιαξα τραγανές φλογέρες …
… και με τα υπόλοιπα ανασκουμπώθηκα και έφτιαξα …
Αρωματικά μπισκότα γεμιστά με λουκούμι
υλικά:
1/2 ποτήρι ηλιέλαιο
1/2 ποτήρι ζάχαρη
1/2 ποτήρι άσπρο κρασί
1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι γλυκού σόδα
1 βανίλια
λουκούμια σε διάφορες γεύσεις
Ρίχνουμε στο ηλιέλαιο τη ζάχαρη, τη βανίλια και το λικέρ.
Διαλύουμε τη σόδα στο κρασί και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας μέχρι να λυώσει η ζάχαρη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε λίγο-λίγο, μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια (ίσως να μη χρειαστεί όλη η ποσότητα).
Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης σε μέγεθος καρυδιού και το ανοίγουμε πιέζοντάς το ανάμεσα στις παλάμες μας. Βάζουμε στη μέση ένα κομμάτι λουκούμι και το κλείνουμε.
Αραδιάζουμε τα μπισκότα σε λαδόκολλα, με το κλείσιμο από κάτω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 30΄-35΄.
Μόλις κρυώσουν λίγο, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τα φυλάμε σε μεταλλικό κουτί.
Είναι κάτι ανάμεσα σε μπισκότα, σκαλτσούνια και κουραμπεδάκια, τραγανά και με μεθυστικό άρωμα μαστίχας. Και είναι και νηστίσιμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου