Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Κρεατόπιτα με μπύρα Guinness …

… Από καιρό είχα εντοπίσει τη χαρακτηριστική καφέ πινακίδα στην έξοδο της Εγνατίας μετά τα Γρεβενά - “Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μηλέας Γρεβενών” - κι όλο έλεγα να κάνω την παράκαμψη αλλά όλο το ανέβαλλα. Καλή κι άγια η Εγνατία, δύσκολα όμως φεύγεις από την πεπατημένη της, μπέρδεμα το να βγεις και να ξαναμπείς.
Μέχρι που, σ’ ένα πιο χαλαρό ταξίδι χωρίς αυστηρά χρονοδιαγράμματα, το αποφάσισα.  Αυτή τη φορά θα ακολουθήσω την πινακίδα για να δω επιτέλους τον μεγαλύτερο χαυλιόδοντα που βρέθηκε ποτέ.


grevena1
grevena2


Στη μικρή και γραφική Μηλέα Γρεβενών, ο χώρος που φιλοξενούσε τα ευρήματα των ανασκαφών δεν ήταν ακριβώς μουσείο –μια αίθουσα μόνο, στην οποία στριμώχνονταν ευρήματα μοναδικά, που σπάνια μπορείς να δεις στην Ελλάδα. Αν ήταν αλλού, ολόκληρο Jurassic Park θα είχαν στήσει από δίπλα.


grevena3 grevena4

Τώρα που ικανοποίησα την περιέργειά μου λοιπόν, μπορώ να φτιάξω κι εγώ κάτι αντάξιο βράβευσης. Μια κρεατόπιτα με Γκίνες και για Γκίνες …



Κρεατόπιτα με μπύρα Guinness



ΠΙΑΤΟ
  



υλικά:
600 γρ. μοσχάρι κομμένο σε μικρούς κύβους
3 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 καρότα κομμένα σε κυβάκια
1 κλαράκι σέλινο
4-5 μανιτάρια κομμένα σε λεπτά φετάκια
200 γρ. τσένταρ
1 κουτί μπύρα Guinness
1-2 κοφτές κουταλιές αλεύρι
1 κλαράκι φρέσκο δεντρολίβανο
2 φύλλα σφολιάτας





Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε βαθύ τηγάνι ή σωτέζα και ροδίζουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για 5΄-10΄. 

Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε μια κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη, το σκόρδο, τα καρότα, το σέλινο και τα μανιτάρια. 

Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το μοσχάρι και το δεντρολίβανο. 

Αλατοπιπερώνουμε και, μόλις το κρέας αλλάξει χρώμα, ρίχνουμε το αλεύρι και τη μπύρα. 

Συμπληρώνουμε λίγο νερό, ίσα να σκεπαστούν τα υλικά, σκεπάζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε στην ελάχιστη ένταση για 1.30΄.


ΥΛΙΚΑ ΣΤΗ ΣΩΤΕΖΑ
  ΕΤΟΙΜΟ ΜΟΣΧΑΡΙ 


Στο σημείο αυτό, το μοσχάρι θα πρέπει να έχει γίνει πολύ μαλακό και η υπόλοιπη γέμιση να έχει ένα νοστιμότατο, πηχτό ζουμί. Αν το ζουμί είναι ακόμη αρκετό και αραιό, δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε χωρίς καπάκι, μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και, μόλις η γέμιση κρυώσει λίγο, ρίχνουμε τη μισή ποσότητα του τσένταρ και ανακατεύουμε καλά να λυώσει.

Βουτυρώνουμε ένα βαθύ πυρέξ και απλώνουμε το φύλλο της σφολιάτας, φροντίζοντας να καλύπτει και τα τοιχώματα. 

Αδειάζουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και τρίβουμε από πάνω και το υπόλοιπο τσένταρ.


ΣΦΟΛΙΑΤΑ ΒΑΣΗ
  ΓΕΜΙΣΗΜΕ ΤΟ ΤΣΕΝΤΑΡ


Αλείφουμε με αυγό ή γάλα το άλλο φύλλο της σφολιάτας και το χαράζουμε διαγώνια σε όλη την επιφάνεια. 

Σκεπάζουμε την πίτα, κλείνοντας καλά τις άκρες. Η ζύμη δε χρειάζεται να είναι τεντωμένη, μπορεί να κάνει και ωραιότατες πτυχώσεις.


Ψήνουμε στην πιο χαμηλή θέση σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 50΄ ή μέχρι να ροδίσει.


       
       

“ … Το 2007 ανακαλύφθηκαν μέσα στο αμμορυχείο της Μηλιάς δύο χαυλιόδοντες με μήκος 5,02 μέτρων. Μαζί βρέθηκαν η κάτω γνάθος και πολλά οστά του σκελετού ενός γίγαντα 25 ετών, με ύψος περί τα 3,5 μέτρα και βάρος μεγαλύτερο από 8 τόνους, πλειοκαινικής ηλικίας (3.000.000 ετών περίπου) …”








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου