Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Ψαρόσουπα με κεφάλι σολωμού …

Το ψάρι βρωμάει απ’ το κεφάλι . 
… Μάλιστα. Για να το λένε όλοι, έτσι θα είναι.
Άραγε γι’ αυτό προσπερνάμε αδιάφορα τα κεφάλια των ψαριών στα ψαράδικα; Γι’ αυτό διστάζουμε να τα αγοράσουμε και να τα μαγειρέψουμε –για την ακρίβεια να τα αξιοποιήσουμε, μια που συχνά κρύβουν θησαυρό γεύσης, νοστιμιάς και θρεπτικότητας;
Ομοιόμορφες και τακτοποιημένες στη σειρά περίμεναν τους αγοραστές οι αλμυρούτσικες φέτες του σολωμού, παραπονεμένο περίμενε παράμερα το κεφάλι, το οποίο –ειρήσθω εν παρόδω- ετιμάτο προς 99 λεπτά του ευρώ ανά κιλό.
Ομολογώ ότι δεν είχα αγοράσει ποτέ κεφάλι ψαριού, αν και είχα ακούσει από πολλούς διθυραμβικά σχόλια. Κι έτσι, κάτι που έψαχνα μια βδομάδα βραστόψαρα και δεν έβρισκα ούτε λέπι, κάτι που η τιμή του ήταν -έως ύποπτα- γαργαλιστική, ξύπνησε μέσα μου η Σαλώμη και ζήτησα την κεφαλή του σολωμού επί πίνακι …



Ψαρόσουπα με κεφάλι σολωμού



ΠΙΑΤΟ 



υλικά:
1 κεφάλι σολωμού ή άλλου μεγάλου ψαριού
2-3 καρότα κομμένα σε χοντρές ροδέλες
2-3 τρυφερά κολοκυθάκια κομμένα σε μέτρια κομμάτια
2 κρεμμύδια κομμένα στα 4
1 κρεμμύδι χοντροτριμμένο
1 πατάτα κομμένη σε μέτρια κομμάτια
2-3 ντοματίνια
2-3 κλαράκια μαϊντανός ή σέλινο (προαιρετικά)
λίγο άσπρο κρασί






Πλένουμε πολύ καλά το κεφάλι και αφαιρούμε βράγχια και λέπια. 

Ζεσταίνουμε λίγο λάδι και γυαλίζουμε το τριμμένο κρεμμύδι. 

Προσθέτουμε τα καρότα, τα κολοκυθάκια, τα ντοματίνια και την πατάτα και τα καβουρντίζουμε για λίγο, όλα μαζί, σε μέτρια φωτιά. 

Σβήνουμε με το άσπρο κρασί και βάζουμε στην κατσαρόλα το κεφάλι του ψαριού.

Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να καλυφθεί, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε. 

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.



ΨΑΡΙ  ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΚΟΝΤΙΝΟ ΣΟΥΠΑ



Αφαιρούμε το κεφάλι προσεκτικά για να μην διαλυθεί και το καθαρίζουμε θαρραλέα, ξεχωρίζοντας το ψαχνό από τα κόκαλα. Στα μάγουλα του ψαριού κρύβονται ιδιαίτερα νόστιμα κομμάτια κρέατος. 

Ρίχνουμε στη σούπα τα ψαχνά, δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και προσθέτουμε μπόλικο λεμόνι.



ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ





Το κεφάλι που αγοράσαμε –θες γιατί ο ψαράς ήταν ατζαμής, θες γιατί ήταν γενναιόδωρος, έβγαλε και 2 φέτες ψάρι. Αφού τις  αλατοπιπερώσαμε, τις λαδώσαμε ελαφρά και τις ψήσαμε στο φούρνο (στους 180 βαθμούς, στον αέρα) για 5΄-7΄. Μαζί με βραστά ραδίκια και μια πατατοσαλάτα που, κατά ευτυχή συγκυρία, είχαν μείνει στο ψυγείο έφτιαξαν ένα γεύμα βασιλικό.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου