Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Τάρτα με πράσινες και κόκκινες ντομάτες …

Ποτέ δεν κατάλαβα αυτή την προαιώνια έχθρα του πράσινου και των άλλων χρωμάτων. Πράσινοι και Βένετοι στον Ιππόδρομο, γαλάζια και πράσινα καφενεία στα χωριά τη δεκαετία του ’80, Ολυμπιακοί εναντίον Παναθηναϊκών, με το μίσος να καίει άσβεστο και να γίνεται ακόμη και θανατηφόρο.
Ενώ στη φύση το πράσινο και το κόκκινο συνδυάζονται αρμονικά και πανέμορφα, από δημιουργίας κόσμου. Στις ανοιξιάτικες παπαρούνες, στις ολλανδικές κατακόκκινες τουλίπες, στα κεράσια που κοκκινίζουν ανάμεσα στις φυλλωσιές, στα καρπούζια που έσκαζε ο Τσόκλης μετατρέποντας με μια κίνηση το πράσινο σε κόκκινο.
Και στην καλοκαιρινή τάρτα που φάγαμε μέχρι ψίχουλο …


Τάρτα με πράσινες και κόκκινες ντομάτες



ΞΕΦΟΡΜΑΡΙΣΜΕΝΗ
    


υλικά:
πράσινες και κόκκινες ντομάτες σε ροδέλες
1/2 κούπα μπαγιάτικο ψωμί τριμμένο
2 κουταλιές πάστα ελιάς
χοντροτριμμένο σκληρό κίτρινο τυρί (γραβιέρα, κεφαλοτύρι)
κάππαρη, μαϊντανός (προαιρετικά)

1 φύλλο ζύμη κουρού









Λαδώνουμε μια ταρτιέρα και στρώνουμε τη ζύμη, φροντίζοντας να καλυφθούν και τα τοιχώματα.

 Τρυπάμε τη ζύμη με πηρούνι και την αφήνουμε στην κατάψυξη για 20΄. 

Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς κελσίου, για 20΄.



ΤΑΡΤΙΕΡΑ

 ΨΗΜΕΝΗ ΒΑΣΗ



Αλατιπιπερώνουμε τις ροδέλες της ντομάτας και αναμειγνύουμε το τυρί με το τριμμένο ψωμί. 

Αλείφουμε τη ζύμη με τον πολτό ελιάς και στρώνουμε εναλλάξ τις ντομάτες ακουμπώντας τη μία πάνω στην άλλη. 

Πασπαλίζουμε με το μισό μείγμα του τυριού.



ΝΤΟΜΑΤΕΣ

ΓΕΜΙΣΗ



Κάνουμε ακριβώς το ίδιο φτιάχνοντας μια δεύτερη στρώση. 

Ραντίζουμε με λίγο λάδι και πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και την κάππαρη, αν τα χρησιμοποιήσουμε.



ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΤΡΩΣΗ 

ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς κελσίου, μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες και να ροδίσει η επιφάνεια.



ΨΗΜΕΝΗ 


ΚΟΜΜΑΤΙ ΚΟΝΤΙΝΟ











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου