Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Κέικ κακάο με γάλα σόγιας …

Θεόβρωμα …
Ό
χι, βρε αστοιχείωτη, μην τρέχεις ν’ ανοίξεις το παράθυρο. Καλά τίποτα δεν έμαθες στο σχολείο –ούτε καν λίγη ετυμολογία; Σύνθετη η λέξη, από το ‘θεός’ και ‘βρώμα’ - τροφή των θεών, δηλαδή. Πώς λέμε ‘βρώση’, ‘βρώσιμος’, ‘καταβροχθίζω’ κ.ο.κ.;
Τό ’πιασες επιτέλους;
Ή
ακόμη δεν το αντελήβης καλώς;
Το αρχαίο ρήμα “βιβρώσκω” δεν τό ’χεις ακούσει ποτέ;
Το ‘ξοκοάτλ”’το ξέρεις, λες κι είσαι γνήσια απόγονος των Μάγια και των Αζτέκων. Ενώ ο Λινναίος -όχι ο Στέφανος, ο κορυφαίος βοτανολόγος από τη Σουηδία- όταν το 1753 έψαχνε επιστημονικό όνομα για τον καρπό και το δέντρο του κακαόδεντρου συντάσσοντας τον κώδικα των γνωστών φυτών, στα αρχαία ελληνικά προσέτρεξε και το ονόμασε ‘θεόβρωμα κακάο’ …


Κέικ κακάο με γάλα σόγιας



ΕΤΟΙΜΟ    



υλικά:
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. ζάχαρη
50 γρ. κακάο σκόνη
350 ml γάλα σόγιας με γεύση κακάο
130 ml σπορέλαιο
1 κ. γλ. baking powder
3/4 κ. γλ. μαγειρική σόδα
2 βανίλιες
μια πρέζα αλάτι






Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το κακάο, το baking powder, τη σόδα και τη βανίλια και τα ανακατεύουμε με τη ζάχαρη και το αλάτι. 

Προσθέτουμε το σπορέλαιο και το γάλα σόγιας, ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη.

Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ και αδειάζουμε το μείγμα.

 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς κελσίου για 50΄- 60΄.


ΕΤΟΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ     theobroma








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου