Φρου – Φρου. Και δε μιλάω για φρου - φρου κι αρώματα.
Εννοώ ΤΟΝ Φρου – Φρου, το κοκκινομάλλικο ξωτικό που μας συντρόφευε από τηλεοράσεως στα παιδικά μας χρόνια.
Ένα σκανταλιάρικο καλικαντζαράκι-ξωτικό, αόρατο για όλους εκτός από τον καλόκαρδο μπαρμπούλη. Και από εμάς φυσικά.
Τον λάτρευα το Φρου-Φρου. Κι ακόμη τον αγαπάω. Έχει μια ξεχωριστή θέση στις αναμνήσεις μου και στην καρδιά μου.
Και ξαναγίνομαι πιτσιρίκι επαναλαμβάνοντας ακούραστα και με τσιριχτή φωνή στον άντρα μου:
‘Θέλω πατιγκούλα, πατιγκούλα σου λέω μπαρμπούλη. Σήμερα είναι τα γενέθλιά μου και θέλω να μου κάνεις πατιγκούλα. Θέλω σαρλαμάκι και πατιγκούλα …’
Εννοώ ΤΟΝ Φρου – Φρου, το κοκκινομάλλικο ξωτικό που μας συντρόφευε από τηλεοράσεως στα παιδικά μας χρόνια.
Ένα σκανταλιάρικο καλικαντζαράκι-ξωτικό, αόρατο για όλους εκτός από τον καλόκαρδο μπαρμπούλη. Και από εμάς φυσικά.
Τον λάτρευα το Φρου-Φρου. Κι ακόμη τον αγαπάω. Έχει μια ξεχωριστή θέση στις αναμνήσεις μου και στην καρδιά μου.
Και ξαναγίνομαι πιτσιρίκι επαναλαμβάνοντας ακούραστα και με τσιριχτή φωνή στον άντρα μου:
‘Θέλω πατιγκούλα, πατιγκούλα σου λέω μπαρμπούλη. Σήμερα είναι τα γενέθλιά μου και θέλω να μου κάνεις πατιγκούλα. Θέλω σαρλαμάκι και πατιγκούλα …’
Πουτίγκα ψωμιού
2,5 κούπες μπαγιάτικο ψωμί
50 γρ. ξανθές σταφίδες
50 γρ. μαύρες σταφίδες
50 γρ. κόντιτα
450 ml γάλα
2 αυγά
3 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη
2 κουταλιές κονιάκ
1 πρέζα αλάτι
2 βανίλιες
μια χούφτα καρύδια χοντροκομμένα
50 γρ. ξανθές σταφίδες
50 γρ. μαύρες σταφίδες
50 γρ. κόντιτα
450 ml γάλα
2 αυγά
3 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη
2 κουταλιές κονιάκ
1 πρέζα αλάτι
2 βανίλιες
μια χούφτα καρύδια χοντροκομμένα
Βουτυρώνουμε μια μέτρια σε μέγεθος στρογγυλή φόρμα (για περισσότερη ευκολία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα μιας χρήσεως αλουμινένια σκεύη που κυκλοφορούν στο εμπόριο).
Ρίχνουμε το ψωμί που έχουμε κόψει σε κύβους, τις σταφίδες, τα κόντιτα και τα καρύδια και ανακατεύουμε.
Ζεσταίνουμε το γάλα και λυώνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα με το κονιάκ, τη βανίλια και το αλάτι.
Περιχύνουμε το ψωμί και τις σταφίδες και περιμένουμε 5΄-10΄ να τραβήξει το ψωμί υγρά και να φουσκώσει.
Σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι του ή με αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε σε μεγαλύτερο ταψί, γεμισμένο κατά τα 2/3 με ζεστό νερό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 1 ώρα περίπου και μέχρι να μην είναι υγρή στο κέντρο.
Μετά τα πρώτα 45΄, μπορούμε να την ξεσκεπάσουμε και να την ψήσουμε ανοιχτή.
Αφήνουμε την πουτίγκα να κρυώσει, την αναποδογυρίζουμε και τη σερβίρουμε σκέτη ή με σιρόπι βύσσινο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου