Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Βασιλόπιτα αλά γαλλικά …

… Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Αργήσαμε φέτος να την κόψουμε την οικογενειακή βασιλόπιτα. Κάτι οι μισοί που λείπανε ταξιδάκι, κάτι οι υπόλοιποι που είχαν πολλές κοινωνικές υποχρεώσεις, δεν καταφέραμε να μαζευτούμε νωρίτερα.
Δε βαριέσαι. Εδώ κάποιοι σύλλογοι κόβουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους ταυτόχρονα με τον αποκριάτικο χορό τους. Νά ’μαστε καλά ν’ ανταμώνουμε και να είναι όλες οι καρέκλες γεμάτες – αρκετές απώλειες είχαμε τα τελευταία χρόνια.
Επί τη ευκαιρία της ονομαστικής εορτής του νοικοκύρη του σπιτιού λοιπόν, στρώθηκε το γιορτινό τραπέζι στο κέντρο του οποίου έπρεπε να στρογγυλοκαθίσει η απαραίτητη βασιλόπιτα.
Τι βασιλόπιτα να κάνω όμως;
Την παραδοσιακή κοτόπιτα με φλουρί; Δεν αρέσει στο τιμώμενο πρόσωπο.
Μια κλασσική βασιλόπιτα-κέικ; Αρέσει στους νεώτερους αλλά δεν ενδείκνυται για τη χοληστερίνη των μεγάλων, ιδιαίτερα μετά από ένα πλούσιο γεύμα.
Μήπως τότε μια πολίτικη βασιλόπιτα-τσουρέκι; Ούτε να την ακούσουν τα πιτσιρίκια, πόσο μάλλον να τη φάνε.
Τότε;
Τότε θα πρωτοτυπήσω και θα φτιάξω μια βασιλόπιτα με ζύμη που θυμίζει κρουασάν. Και θα τη γεμίσω με μαρμελάδα μανταρίνι και τριμμένη κουβερτούρα για να καλύψω όλες τις προτιμήσεις …



Βασιλόπιτα αλά γαλλικά



ΕΤΟΙΜΗ 



υλικά:
3 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα χλιαρό γάλα
1/3 κούπας ζάχαρη
2 αυγά (το 1 χωριστά ο κρόκος από το ασπράδι)
2 κουταλιές μαγιά σε σκόνη (περίπου 1,5 φακελάκι)
30 γρ. λυωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη       
1 πρέζα αλάτι




Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. 

Ανοίγουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε το χλιαρό γάλα, το ολόκληρο αυγό και τον κρόκο του άλλου και το βούτυρο. 

Αρχικά ανακατεύουμε κυκλικά, μέχρι η ζύμη να πάρει όλο το αλεύρι (ίσως χρειαστεί ελάχιστο ακόμη).

Στη συνέχεια ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.


ΖΥΜΗ 


Σκεπάζουμε τη ζύμη με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε 5΄-10΄ να ξεκουραστεί. 

Τη χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη. 

Βουτυρώνουμε ταψί με διάμετρο 30 εκ., ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι της ζύμης σε στρογγυλό φύλλο με το ίδιο μέγεθος και το στρώνουμε στο ταψί.

Αλείφουμε την επιφάνεια με μαρμελάδα και πασπαλίζουμε με νιφάδες κουβερτούρας ή σοκολάτας γάλακτος.

Εναλλακτικά μπορούμε να ρίξουμε τριμμένα καρύδια, ανακατεμένα με ζάχαρη και κανέλλα, αφού αλείψουμε πρώτα την επιφάνεια της ζύμης με μαλακό βούτυρο).


1η ΣΤΡΩΣΗ 


Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τη δεύτερη στρώση και καλύπτουμε την πίτα με το τελευταίο φύλλο ζύμης. 

Ακουμπάμε στο κέντρο της πίτας ένα πιατάκι ή καπάκι με διάμετρο 5 εκ. και κόβουμε με πριονωτό μαχαίρι μέχρι κάτω όσα κομμάτια θέλουμε.


ΚΟΨΙΜΟ 


Πιάνουμε το κάθε κομμάτι και το γυρίζουμε 3 φορές.


ΣΤΡΙΨΙΜΟ 


Σκεπάζουμε τη βασιλόπιτα με μεμβράνη φαγητού και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο (χρειάζονται 30΄- 45΄ περίπου).


ΦΟΥΣΚΩΜΑ ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΗ



Χτυπάμε το ασπράδι που κρατήσαμε με μια κουταλίτσα ζάχαρη και αλείφουμε προσεκτικά την επιφάνεια της πίτας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει (περίπου 25΄).


ΨΗΜΕΝΗ




Μπορούμε να την πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη, να την καλύψουμε με γλάσσο ή να την αφήσουμε όπως είναι.


Κι είν’ αλήθεια πως και φέτος το φλουρί θα το βρούνε οι άλλοι …





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου