Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Κορνεδάκια αλμυρά και γλυκά …

 colorful-cornucopia-jim-harris

… ‘Ήτανε μια κατσίκα που τη λέγανε Αμάλθεια. Κόρη του Ήλιου και τρομερή να τη βλέπεις. Χειρότερη από κάτι κατσίκες που πάνε στα καλλιστεία να γίνουνε “μις”. Τόσο φριχτό ήτανε τούτο το ζώο, που μήτε οι Τιτάνες δεν μπορούσανε να το βλέπουνε. Πήγανε στη γη και την παρακαλέσανε: –Αμάν, κρύφ’τηνε, μας θυμίζει την πεθερά μας. Και η Γαία την έκρυψε μέσα σε μια σπηλιά, στην Κρήτη. Όμως το γάλα της ήτανε πρώτης τάξεως κι η κατσίκα, μ’ όλη της την ασκήμια, στοργική … Βύζαξε το Δία και τον μεγάλωσε.
Η Αμάλθεια είναι αληθινά ένα σύμβολο. Να μερικά από τα αγαθά της: Πρώτα το κέρας της. Το κέρατό της. Μια μέρα το ’σπασε απάνω σ’ ένα δέντρο και οι κόρες του Μελίσσου το πήρανε και το τυλίξανε σε φύλλα και το πήγανε στο παιδί. Ο Θεός τους το χάρισε και το ’κανε και μαγικό. Άμα έλεγες μια ευχή, ότι κάτι επιθυμείς, το κέρατο γέμιζε με κείνο που ζήταγες και σ’ το έδινε αμέσως. Ήτανε, να πούμε, ο μισθός που έδωσε ο Δίας στις γκουβερνάντες του. Το περίφημο “κέρας της Αμαλθείας”
…”


horn-of-plenty-abundance-cornucopia
 



Κορνεδάκια αλμυρά με τυρί και σαλάμι



ΑΛΜΥΡΑ ΕΤΟΙΜΑ 

   

υλικά:
200 γρ. τυρί κρέμα
3 κουταλιές σούπας σάλτσα χορσράντις
8 φέτες σαλάμι κομμένο σε μικρές λεπτές λωρίδες
1 κουταλιά ξύδι
αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα





Χτυπάμε στο μπλέντερ το τυρί, τη σάλτσα χορσράντις και το ξύδι. 

Προσθέτουμε το σαλάμι και το τουρσάκι και ανακατεύουμε καλά.


ΚΡΕΜΑ ΤΥΡΙΟΥ



Γεμίζουμε με το μείγμα τα κορνεδάκια και τα διακοσμούμε με μια λωρίδα σαλάμι.


 ΑΛΜΥΡΑ ΚΟΝΤΙΝΟ




Κορνεδάκια γλυκά

ΓΛΥΚΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ



Περνάμε τα κορνεδάκια από σιρόπι, ίσα-ίσα να γλυκάνουν και να γυαλίσουν.



ΓΛΥΚΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΕΝΑ



Τα γεμίζουμε με κρέμα ζαχαροπλαστικής, κλείνουμε με μια ροζέτα σαντιγύ και διακοσμούμε με μισό κερασάκι.





Τα γλυκά κορνεδάκια είναι ο ιδανικός τρόπος αξιοποίησης και ανακύκλωσης των περισσευμάτων από άλλα γλυκά. Το σιρόπι που ξέμεινε από τα μελομακάρονα, η κρέμα και η σαντιγύ που δε χώρεσαν σε μια τούρτα και έτοιμο το κέρας της νέας αφθονίας.


ΓΛΥΚΑ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ




Η προεργασία για τα ανωτέρω αλμυρά και γλυκά κορνεδάκια είναι η εξής: 

Κόβουμε ένα φύλλο σφολιάτα στη μέση και μετά σε λωρίδες.


ΣΦΟΛΙΑΤΑ 



Αλείφουμε τις λωρίδες με αυγό και τις τυλίγουμε γύρω από τους ειδικούς μεταλλικούς κώνους.



ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου , για 15΄-20΄ μέχρι να ροδίσουν. 

Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πριν αφαιρέσουμε τους μεταλλικούς κώνους.


ΨΗΜΕΝΑ





Επιμύθιον:
“… Αργότερα, που ήρθε στα πράματα ο Ζευς, ευγνωμοσύνης ένεκεν, τοποθέτησε την Αμάλθεια και το κέρας στον ουρανό και τα ’κανε αστερισμούς. Γιατί και τους Θεούς ακόμα όσοι τους δίνουνε και τρώνε, τους κολακεύουνε και μπαίνουνε εκ δεξιών και δεν τραβάνε των παθών τους τον τάραχο, ως ημείς οι γελοίοι, που γκρινιάζουμε έτσι και φάνε λιγάκι παραπάνω από τον ιδρώτα μας …”

Νίκου Τσιφόρου “Ελληνική Μυθολογία” (κεφάλαιο “Γαλατάκι στον μπέμπη”).

.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου