... Αλιά τον που περίμενε της γειτονιάς την πίτα.
Αυτή την παροιμία μου θύμισε ο άντρας μου, έτσι καθώς περίμενε ανυπόμονα να ξεφουρνίσω την πίτα που του είχα υποσχεθεί.
Μέγας μανιταροφάγος και μανιταρολάτρης, που δε λέει όχι σε ιδιαίτερες και ελαφρώς πικάντικες γεύσεις, περίμενε πώς και τι την υλοποίηση της συνταγής, την οποία έκανα το λάθος να του δείξω κάνοντας παράλληλα και την αφελή ερώτηση Θα την έτρωγες αυτή την πιτούλα ;
Μάλιστα. Θα την έτρωγε. Κατά προτίμησιν σήμερα.
Ή το αργότερο αύριο. Ευτυχώς για μένα, γίνεται με έτοιμη ζύμη κουρού …
Μανιταρόπιτα με σαλάμι και τσένταρ
υλικά:
240 γρ. άγρια μανιτάρια από βαζάκι
150 γρ. καλλιεργημένα μανιτάρια
150 γρ. τσένταρ χοντροτριμμένο
6-7 κουταλιές σάλτσα ντομάτας
σαλάμι Λευκάδος ή τύπου Μιλάνου σε φέτες
αλάτι, πιπέρι
λίγη ρίγανη
1 πακέτο ζύμη κουρού
Στραγγίζουμε τα άγρια μανιτάρια και κόβουμε σε φετάκια τα καλλιεργημένα.
Ζεσταίνουμε λίγο λάδι και σωτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Τα αλατοπιπερώνουμε.
Σε ορθογώνιο ταψάκι ή πυρέξ που έχουμε λαδώσει, στρώνουμε το ένα φύλλο της ζύμης φροντίζοντας να καλύψουμε και τα πλαϊνά τοιχώματα.
Τρυπάμε τη ζύμη με πηρούνι και απλώνουμε τη σάλτσα ντομάτας.
Συνεχίζουμε με τα μανιτάρια, το σαλάμι και το τυρί.
Αρωματίζουμε με λίγη ρίγανη.
Καλύπτουμε τη γέμιση με το άλλο φύλλο, πιέζοντας ελαφρά.
Βρέχουμε τα δάχτυλά μας και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα ενώνοντάς τες, για να δημιουργηθεί ένας κόθρος.
Τρυπάμε τη ζύμη σε διάφορα σημεία με πηρούνι και αφήνουμε την πίτα στο ψυγείο για 30΄.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190-200 βαθμούς κελσίου, για 40΄-45΄.
Η συνταγή ζητά άγρια μανιτάρια από βαζάκι σε συνδυασμό με καλλιεργημένα. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια συσκευασία αποξηραμένα άγρια μανιτάρια (50 γρ.) τα οποία μουλιάζουμε σε ζεστό νερό για 1 ώρα.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου