… Τον έφαγα λάχανο. Γιατί τέτοια αιμοβόρα ένστικτα, θα με ρωτήσεις. Προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός;
Και επιτέλους, ποιον έφαγα λάχανο;
Εξηγούμαι αμέσως. Στην κεντρική πλατεία των Γρεβενών υπάρχει, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ένα παραδοσιακό μαγέρικο. Με τις μαρμίτες του να κοχλάζουν σε κοινή θέα, τις λαμαρίνες του γεμάτες καλοψημένα κρεατικά, τις αναζωογονητικές σούπες που γίνονται καθημερινά ανάρπαστες, με τα πιλάφια, τις πατάτες και τις σαλάτες του, τα ψαρικά και τα λαδερά του –με δυο λόγια με ό,τι τραβάει η όρεξη του πελάτη.
Και με τον αεικίνητο μάγειρα πίσω από τον πάγκο να μην τσιγκουνεύεται τις μερίδες. Από τις σπεσιαλιτέ του είναι το χοιρινό με λάχανο, κλασσική μακεδονίτικη νοστιμιά που πάντα προμηθευόμαστε σε πακέτο αν τύχει να περάσουμε χειμώνα απ’ την πόλη.
Μέχρι τη μέρα που ξύπνησε μέσα μου ο εγωισμός. Γιατί αυτός κι όχι κι εγώ; Ήρθε η ώρα να φτιάξω αυτοπροσώπως di persona personalmente στο ταίρι μου χοιρινό με λάχανο, που τόσο τ’ αγαπάει.
Έψαξα, ρώτησα, διάβασα, σέρφαρα και τό ’φτιαξα. Και με αγωνία περίμενα την ετυμηγορία του, ως δύσμοιρος διαγωνιζόμενος σε τηλεριάλιτι μαγειρικής.
Ήξερα ότι τα πήγα καλά, γιατί όλο και ψιλοτσιμπούσα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, αλλά δεν περίμενα μια τόσο διθυραμβική κριτική.
Μου είπε επί λέξει Τον έφαγες λάχανο το μάγειρα.
Yes …
Χοιρινό με λάχανο
υλικά:
700 γρ. χοιρινό (και με λίγο κόκκαλο)
1 μέτριο λάχανο
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 δόση πελτέ ντομάτας
κόκκινο κρασί
3-4 κόκκοι μπαχάρι
πάπρικα (εδώ καπνιστή)
Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο λάδι και ροδίζουμε το κρέας σε δυνατή φωτιά, γυρίζοντάς το μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε.
Μετά από 5΄ σβήνουμε με λίγο κόκκινο κρασί και, όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένον σε λίγο νερό.
Αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε την πάπρικα και το μπαχάρι και προσθέτουμε ζεστό νερό φροντίζοντας να καλύπτεται το κρέας.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να μισομαλακώσει το κρέας.
Κόβουμε το λάχανο σε μικρά κομμάτια, τα ανοίγουμε με το χέρι και τα ρίχνουμε λίγα-λίγα στην κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε καλά και, μόλις πέσει σε όγκο το λάχανο, ξανασκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν κρέας και λάχανο.
Η σάλτσα πρέπει να είναι δεμένη αλλά όχι στεγνή, μια και το φαγητό χρειάζεται και το ζουμάκι του.
Για τη συνταγή αυτή διαλέγουμε κρέας με κόκαλο και όχι εντελώς άπαχο. Εγώ χρησιμοποίησα δυο μεγάλες χοιρινές μπριζόλες, τις οποίες τεμάχισα αφού αφαίρεσα αρκετό από το εξωτερικό τους λίπος.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου