… Ροξ around the clock.
One, two, three o’ clock, four o’clock ροξ
five, six, seven o’ clock, eight o’clock ροξ
nine, ten, eleven o’ clock, twelve o’clock ροξ
we’re gonna ροξ around the clock tonight …
Θα μπορούσε να το τραγουδάει ο καλός μου, μέγας λάτρης του ροξακίου. Δε χρειάστηκε όμως διότι, όπως οι Αφοι Λαμπρόπουλοι, φροντίζω πριν απ’ αυτόν γι’ αυτόν.
Κι έτσι, μια κι οι μέρες των γιορτών το ζητάνε το σιροπιαστό, έλαβε χωρίς καν να χρειαστεί να το ζητήσει, ευμεγέθη πιατέλα πλήρη ροξακίων.
Κι ας το ρίξει στο χορό για να τα κάψει …
Ροξάκια
υλικά:
1 φλυτζάνι τσαγιού γάλα
1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
3 αυγά
μαγιά νωπή στο μέγεθος καρυδιού
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
μια πρέζα αλάτι
ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού
αλεύρι όσο χρειαστεί
Για την καφέ ζύμη:
2 κουταλιές σούπας κακάο σκόνη
τριμμένο καρύδι (προαιρετικά)
Για το σιρόπι:
3 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
χυμός από μισό λεμόνι
1 κανελλόξυλο
Ανακατεύουμε το γάλα με το λάδι και διαλύουμε σ’ αυτά τη μαγιά.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το κακάο και το καρύδι, αφήνοντας τελευταίο το αλεύρι, το οποίο ρίχνουμε λίγο-λίγο δουλεύοντας καλά το μείγμα με το χέρι.
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια και της δίνουμε το σχήμα μπάλας.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, ένα μικρό και ένα μεγαλύτερο.
Προσθέτουμε το κακάο και το καρύδι (αν το χρησιμοποιήσουμε) στο μικρότερο κομμάτι ζύμης και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και να πάρει η ζύμη ένα ομοιόμορφο καφέ χρώμα.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη λευκή ζύμη σε ορθογώνιο.
Πλάθουμε την καφέ ζύμη σε μπαστούνι κυλινδρικού σχήματος, το βάζουμε στην άκρη του ορθογωνίου και τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό.
Κόβουμε το ρολό σε φετάκια ίδιου πάχους και τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 30΄.
Σιροπιάζουμε τα ροξάκια ζεστά με χλιαρό σιρόπι.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου