… Σκόρπια φύλλα.
Ένα ποίημα του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη.
Ένας δίσκος του Καλδάρα και της Σώτιας Τσώτου με το Μητροπάνο και τη Χριστιάνα.
Ένα μελαγχολικό σχόλιο του Μανολίτο στην απροσδόκητα ρομαντική Μαφάλντα …
Και μερικά φύλλα κρούστας, που ξέμειναν στο ψυγείο μου. Τα μάζεψα ένα-ένα και τα κράτησα, που λέει κι ο Ελύτης. Αμαρτία να πάνε χαμένα. Ήταν λίγα για πίτα ή γλυκό κι έτσι τους κλήρωσε να αξιοποιηθούν σε δυο ορεκτικότατα ορεκτικά …
Πακετάκια από φύλλο με τυρί φέτα
υλικά:
φύλλο κρούστας
φέτα βαρελίσια (ή άλλη σκληρή φέτα)
τσίπουρο
Κόβουμε όσα κομμάτια τυρί θα χρειαστούμε, τα βρέχουμε με τσίπουρο και τα αφήνουμε 10΄ να αρωματιστούν.
Κόβουμε το φύλλο κρούστας σε 3 λωρίδες.
Λαδώνουμε τη μία, τοποθετούμε το τυρί στο κέντρο, κλείνουμε τις δύο άκρες και τυλίγουμε φτιάχνοντας ένα τετράγωνο πακετάκι.
Βρέχουμε την άκρη με λίγο νερό για να κολλήσει.
Τηγανίζουμε τα πακετάκια γυρνώντας τα μέχρι να γίνουν χρυσαφιά και τραγανά.
Τα βγάζουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε αμέσως, ραντίζοντας τα αν θέλουμε με λίγο μέλι και πασπαλίζοντάς τα με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο.
Φλογέρες με τυρί και πάριζα
υλικά:
ημίσκληρο τυρί σε φέτες
ωμοπλάτη βραστή/πάριζα/γαλοπούλα
φύλλο κρούστας
ασπράδι από 2 αυγά
τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι
Κόβουμε τις φέτες του τυριού και του αλλαντικού στη μέση και τις βάζουμε τη μία πάνω στην άλλη.
Κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες λίγο μεγαλύτερες από τα κομμάτια του τυριού.
Βάζουμε τυρί και αλλαντικό στην άκρη κάθε λωρίδας, γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου και τυλίγουμε ρολό, αλείφοντας την άκρη με νερό για να κολλήσει.
Χτυπάμε τα ασπράδια με πηρούνι ρίχνουμε το τυρί, τριμμένο στον ψιλό τρίφτη.
Βουτάμε τις φλογέρες πρώτα στο ασπράδι και μετά στο τυρί.
Τηγανίζουμε μέχρι να γίνουν χρυσαφιές και τραγανές και τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε αμέσως.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου