… Οι αδερφές Τατά από το Λαγκαδά ήταν δύο μοναχά.
Οι αδερφές Tatin από το Παρίσι δεν έχω ιδέα πόσες ήταν, αν και εικάζω ότι κι αυτές δύο θα ήταν. Ξέρω μόνο ότι έδωσαν το όνομά τους σε μια από τις νοστιμότερες και διαχρονικά δημοφιλέστερες συνταγές με μήλα: τη διάσημη tarte Tatin, την παγκοσμίως γνωστή ανάποδη τάρτα.
Η τάρτα αυτή λοιπόν γίνεται ωραιότατη και με κυδώνια, με την ίδια ακριβώς τεχνική και δοσολογία που χρησιμοποιούμε και για τα μήλα …
Τάρτα Tatin με κυδώνια
υλικά:
3-4 μέτρια κυδώνια
150 γρ. ζάχαρη
80 γρ. μαργαρίνη
1 φύλλο σφολιάτας
κανέλλα
Αλείφουμε με τη μαργαρίνη ένα ταψάκι με διάμετρο 28 εκ. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
Καθαρίζουμε τα κυδώνια, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε ροδέλες.
Τα αραδιάζουμε κυκλικά πάνω στη ζάχαρη.
Ανάβουμε το μεγάλο μάτι της κουζίνας και βάζουμε επάνω το ταψάκι για 12΄-15΄, μέχρι να σκουρύνει η ζάχαρη.
Τρυπάμε τη σφολιάτα με πηρούνι και καλύπτουμε τα κυδώνια, φροντίζοντας να φτάσουν οι άκρες μέχρι κάτω από τα φρούτα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου για 15΄ και στους 170 βαθμούς κελσίου για 20΄ ακόμη.
Αφήνουμε την τάρτα 5΄ να ανασάνει και την αναποδογυρίζουμε με προσοχή.
Πασπαλίζουμε με κανέλλα και ίσως με λίγη άχνη.
Οι αδελφές Τατά (Μ.Χατζιδάκι-Αλέξη Σολομού) κατοικούσαν στην Οδό Ονείρων το 1962.
“Μα η μοίρα κυβερνά κι αγαπήσαν το Θωμά
και πεθάναν στον καυγά ποια θα πάρει το Θωμά,
οι αδερφές Τατά από το Λαγκαδά,
που ήταν δύο, που ήταν δύο μοναχά”.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου