- Ζαχαροκόμματος!
- Άλλο πάλι και τούτο. Τι είναι το ζαχαροκόμματος; Μήπως κανένα παλιομοδίτικο πείραγμα για κοπελάρες όπως το Γεια σου τσολιά μου, το Φρεγάτα μου πανέμορφη, φρεγάτα μου πανώρια του Χατζηχρήστου για τη Ντεντάρα ή το πλαγγονάρα μου του Βουτσά;
- Ουδόλως. Πρόκειται απλώς για μια χειροποίητη μετάφραση/απόδοση του σεκέρ παρέ.
- Δηλαδή;
- Δώσε βάση: Σεκέρ = ζάχαρη
Παρέ = κομμάτι. Το όλον;
- Ζαχαρένιο κομμάτι. Ή κομμάτι με ζάχαρη.
- Τουτέστιν;
- Ζαχαροκόμματος.
- Φέρε τον έλεγχο να σου βάλω άριστα …
Σεκέρ παρέ
υλικά:
250 γρ. φαρίνα
75 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
75 γρ. ζάχαρη άχνη
125 γρ. μαργαρίνη μαλακή
1,5 αυγό (ναι, γίνεται!)
Για το σιρόπι:
500 γρ. ζάχαρη
750 γρ. νερό
λίγος χυμός λεμονιού
Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη.
Σε ένα μπωλ χτυπάμε ελαφρά με πηρούνι το ένα αυγό.
Προσθέτουμε το μισό στο μείγμα της μαργαρίνης και κρατάμε το υπόλοιπο για την επάλειψη των γλυκών.
Προσθέτουμε και το άλλο αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Τελευταία ρίχνουμε τη φαρίνα και το σιμιγδάλι.
Αν χρειαστεί, ζυμώνουμε και λίγο με το χέρι, μέχρι να έχουμε μια μαλακή και λεία ζύμη.
Πλάθουμε μικρά μπαλάκια, τα πιέζουμε ελαφρά ανάμεσα στις παλάμες μας και τα βάζουμε σε αντικολλητικό ταψί, αφήνοντας λίγο κενό ανάμεσά τους.
Τα αλείφουμε με το αυγό που κρατήσαμε και χαράζουμε την επιφάνειά τους χιαστί με ένα πηρουνάκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 20΄-25΄.
Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας για 3΄ τα υλικά του και σιροπιάζουμε τα σεκέρ παρέ χλιαρά, με ζεστό σιρόπι.
Μπορούμε πριν ψήσουμε τα σεκέρ παρέ να βάλουμε από ένα αμύγδαλο στο κέντρο ή αφού τα σιροπιάσουμε να βάλουμε στην επιφάνειά τους αμύγδαλο φιλέ.
Τρατάρουμε.
.
.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου