Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Κοτόπουλο στη σακούλα …

… Γουρούνι στο σακί; Όχι βέβαια. Είμαστε υπέρ της δυνατότητας επιλογής και υπέρ της διαφάνειας. Ακόμη κι αν πρόκειται για μια απλή διάφανη σακούλα ψησίματος, σαν κι αυτή που ανακάλυψα τακτοποιώντας τα συρτάρια της κουζίνας μου.
Κύριος οίδε πώς βρέθηκε εκεί, μόνη κι έρημη, χωρίς τουλάχιστον ένα χαρτί με οδηγίες για να ξέρω πώς να τη χρησιμοποιήσω. Ακόμη και το internet που γνωρίζει τα πάντα, δεν κατάφερε να με διαφωτίσει επαρκώς. Τι έχεις Γιάννη, τι είχα πάντα. Για μια ακόμη φορά θα αυτοσχεδιάσω …


Κοτόπουλο στη σακούλα


ΨΗΜΕΝΟ 



Το πειραματόζωο ήταν ένα κοτόπουλο 1,5 κιλού. 

Ανακάτεψα σ’ ένα πιάτο αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και το έτριψα καλά με το μείγμα μέσα κι έξω.

 Γέμισα την κοιλιά του με μερικές σκελίδες σκόρδο χωρίς να τις ξεφλουδίσω, δυο φλούδες λεμονιού και 2 κλωναράκια δεντρολίβανο, το άλειψα με λάδι, το τύλιξα με μεμβράνη και το άφησα στο ψυγείο να νοστιμίσει.


ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟ



Ό
ταν κοντοζύγωνε το μεσημέρι, πασπάλισα το εσωτερικό της σακούλας ψησίματος με μια κουταλιά αλεύρι και την κούνησα καλά να απλωθεί παντού. 

Πρόσθεσα λίγα μυρωδικά ακόμη στο κοτόπουλο και το έβαλα στη σακούλα. 

Δίπλα έβαλα πατατούλες ολόκληρες, αλατοπιπερωμένες και ριγανάτες και 4-5 σκελίδες σκόρδο. 

Έκλεισα τη σακούλα με το ειδικό κλιπ και την τρύπησα 2-3 φορές με μια οδοντογλυφίδα, για να μπορεί να βγαίνει ο ατμός. 



ΣΤΗ ΣΑΚΟΥΛΑ



Έ
ψησα σε προθερμασμένο φούρνο, στην κάτω-κάτω σχάρα, για 1.30΄ περίπου στους 190-200 βαθμούς κελσίου. 

Δε χρειάστηκε να προσθέσω ούτε άλλο λάδι, ούτε άλλο υγρό. Η σακούλα φούσκωσε μετά από λίγο και το φαγητό ψήθηκε με τα δικά του υγρά, ροδοκοκκίνησε και –κάτι που με αιφνιδίασε- μας έσπασε τη μύτη όση ώρα ψηνόταν.



ΨΗΜΕΝΟ ΣΤΗ ΣΑΚΟΥΛΑ



Έ
κοψα τη σακούλα με ψαλίδι, όπως η μαμά κατσίκα την κοιλιά του λύκου που έφαγε τα επτά κατσικάκια, και ιδού το αποτέλεσμα ...



ΨΗΜΕΝΟ



Ή
ταν ένα απόλυτα επιτυχημένο πείραμα, που θα επαναληφθεί με την πρώτη ευκαιρία. Όχι ότι μου έχουν λείψει οι έπαινοι, αλλά το συγκεκριμένο φαγητό επαινέθηκε εξαιρετικά και απ’ όλους.



ΠΙΑΤΟ




Η κόρη μου, που πάντα μονομαχούσε με τον πατέρα της για τα μόλις 2 μπουτάκια του καημένου του πτηνού, για πρώτη φορά ζήτησε να φάει στήθος. Κι όταν τη ρώτησα από πότε τρως στήθος κοτόπουλο; μου απάντησε ατάραχη από σήμερα …






.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου