Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Μπακλαβάς με φυστίκι Αιγίνης …

… Τούτες οι μέρες τό ’χουνε, τούτες οι εβδομάδες. Το πλούσιο, το πληθωρικό, το κάτι παραπάνω. Να χορταίνει πρώτα το μάτι κι ύστερα το στομάχι. Και να οι σαλάτες και να τα κρεατικά, και να τα παστέλια και να τα ξερολούκουμα που έλεγε κι ο Λογοθετίδης, άντε και καμιά σουπίτσα για να στρώσει το στομάχι, φτιάξε και κάνα σιροπιαστό για τη λιγούρα. 
Κι έτσι, λόγω της ημέρας Αντωνάκη μου, η κυρία Ελενίτσα έφτιαξε ανήμερα Χριστούγεννα έναν τούρκικο μπακλαβά με φυστίκι. Και μια τάρτα σοκολάτας που αρέσει στο παιδί. Κι ένα ρολό με καπνιστό σολωμό και ανθότυρο για να φυσήξει ένας δυτικός αέρας μετά τα ανατολίτικα. 
Α, ναι. Και μια πρασόπιτα με καβουρμά κι ένα γαλακτομπούρεκο. Όχι την ίδια μέρα, τις επόμενες. Και για του λόγου και του έργου το αληθές, τεκμήρια και ντοκουμέντα αδιάψευστα οι φωτογραφίες και οι συνταγές. Αρχίζοντας από τις μπακλαβούδες για να κολλάει ο στόμας μας …



Μπακλαβάς με φυστίκι Αιγίνης



ΕΤΟΙΜΟΣ



υλικά:
450 γρ. φύλλο κρούστας
1 1/2 κούπα φυστίκια Αιγίνης (ωμά, ανάλατα)
λυωμένη μαργαρίνη

Για το σιρόπι:
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1 1/4 κούπας νερό
1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού






Ξεκινάμε φτιάχνοντας το σιρόπι. Βράζουμε 5΄το νερό με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και σιγοβράζουμε άλλα 10΄.

Κοπανίζουμε το φυστίκι ή το αλέθουμε, προσέχοντας να μη γίνει σκόνη.



ΦΥΣΤΙΚΙ



Διπλώνουμε στη μέση τα φύλλα κρούστας και τα κόβουμε δημιουργώντας δύο πακέτα φύλλων. 

Θα χρησιμοποιήσουμε το ένα πακέτο για το κάτω μέρος του μπακλαβά και το άλλο για το επάνω. Για να μη στεγνώσουν τα φύλλα μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε, τα σκεπάζουμε με μια υγρή πετσέτα κουζίνας.




ΦΥΛΛΟ 




Αλείφουμε καλά ένα πυρέξ ή ταψάκι 33x23 εκ. με μαργαρίνη και στρώνουμε τα μισά φύλλα,
αλείφοντάς τα ανά δύο με μαργαρίνη. 

Σκορπίζουμε στην επιφάνεια των φύλλων το αλεσμένο φυστίκι.




ΣΤΡΩΣΙΜΟ
ΓΕΜΙΣΗ
 


Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντάς τα και πάλι ανά δύο. 
 
Αλείφουμε καλά και το πάνω φύλλο. 

Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε 24 κομμάτια (4 κάθετες και 6 οριζόντιες γραμμές) και κόβουμε το μπακλαβά όχι μέχρι κάτω, αλλά μέχρι να συναντήσουμε το φυστίκι. 
 
Αυτό γίνεται ώστε τα πάνω φύλλα να φουσκώσουν κατά τη διάρκεια του ψησίματος.





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,  
στους 190 βαθμούς κελσίου  για 20΄. 

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 165 βαθμούς κελσίου και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30΄. 

Βγάζουμε το μπακλαβά και τον αφήνουμε 10΄ σε θερμοκρασία δωματίου. 

Τώρα κόβουμε με προσοχή μέχρι κάτω, τα κομμάτια που κόψαμε προηγουμένως μέχρι τη μέση.




ΨΗΜΕΝΟΣ



Σιροπιάζουμε ρίχνοντας λίγο-λίγο το σιρόπι ανάμεσα στις γραμμές του μπακλαβά. 
 
Δεν περιχύνουμε το γλυκό από πάνω, αλλά ρίχνουμε μια κουτάλα σιρόπι τη φορά.

Αφήνουμε το μπακλαβά  4 ώρες να τραβήξει σιγά-σιγά το σιρόπι του.

Τον διατηρούμε εκτός ψυγείου, σκεπασμένον με αλουμινόχαρτο.

Τρατάρουμε.







Ίσως το σιρόπι φαίνεται λίγο, κι εμένα λίγο μου φάνηκε όταν διάβασα τη συνταγή στην ιστοσελίδα της Τουρκάλας Binnur. 
Όταν τον έφτιαξα όμως, διαπίστωσα ότι ήταν αρκετό για έναν μπακλαβά γλυκό και τραγανό, που δεν κολυμπούσε στο σιρόπι και που διατηρήθηκε λαχταριστά τραγανός, έστω τις λίγες αυτές μέρες που του έμελλε να ζήσει.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου