Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ρεβύθια λεμονάτα με ταχίνι ...

 ... Μα δεν τελειώσανε, αλήθεια σου το λέω δεν τελειώσανε. Τα ρεβύθια κονσέρβα που πήρα σε σεβαστές ποσότητες, προμήθειες για ενδεχόμενο πυρηνικό πόλεμο, και βρήκαν καταφύγιο στα ντουλάπια της κουζίνας στριμώχνοντας με το έτσι θέλω τους άλλους μουστερήδες.
Με κάθε ευκαιρία λοιπόν, μόλις ανοίξω τα ντουλάπια, μου πετάνε στο κεφάλι και μια κονσέρβα ρεβύθια ...


Ρεβύθια λεμονάτα με ταχίνι



υλικά:
1 κονσέρβα ρεβύθια (400 γρ.)
1 λευκό κρεμμύδι (γκέο βαγκέο)
2 σκελίδες σκόρδο
400 γρ. ζωμός (εδώ λαχανικών)
1 δαφνόφυλλο 
μπούκοβο γλυκό ή καυτερό

1 κουταλιά ταχίνι
χυμός από 1 λεμόνι
άνηθος ψιλοκομμένος 




Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι σε κυβάκια για 5΄, να γυαλίσει και να μαλακώσει.





Ρίχνουμε το σκόρδο πολτοποιημένο ή σε φετάκια και το μπούκοβο.

Σωτάρουμε μαζί για 3΄-4΄.



Ρίχνουμε τα ρεβύθια μαζί με το υγρό τους.




Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το ζωμό.

Για ευκολία διαλύουμε τον κύβο μέσα στο κουτί της κονσέρβας με λίγο από το ζεστό νερό προσέχοντας γιατί το μεταλλικό κουτί θα καίει.



Ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό και το δαφνόφυλλο, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 15΄.



Αν θέλουμε βγάζουμε μια κουτάλα ρεβύθια και ζουμί, τα πολτοποιούμε στο multi και τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα.




Δουλεύουμε το ταχίνι με τον αυγοδάρτη.



Ρίχνουμε το λεμόνι και ανακατεύουμε.




 Ρίχνουμε στο ταχίνι λίγο από το ζουμί των ρεβυθιών. 



Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα.


Χρωματίζουμε με τον άνηθο.



Αφήνουμε  το φαγητό να πάρει 2-3 βράσεις και αποσύρουμε από τη φωτιά.



Σερβίρουμε.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου