Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Σπανάκι με αυγά, κρέμα γάλακτος και πικάντικους σπόρους ...

 ... Το σπανάκι μια χαρά τα πάει με τ' αυγά. Το απέδειξε το σπανακόρυζό μου, πώς τα καλοδέχτηκε τα αυγουλάκια, πώς τα αγκάλιασε και συμπορεύτηκαν all the way μέχρι το πιάτο. Το αποδεικνύουν στα πέρατα της οικουμένης τα eggs florentine, φαίνεται ξεκάθαρα και στη σημερινή συνταγή ...


Σπανάκι με αυγά, κρέμα γάλακτος και πικάντικους σπόρους



υλικά:
250 γρ. σπανάκι (μόνο φύλλα ή και τρυφερά κοτσάνια)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 σκελίδα σκόρδο
ένα κυβάκι βούτυρο
100 γρ. κρέμα γάλακτος (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
20 γρ. γραβιέρα ή ρεγκάτο (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
2 αυγά
μοσχοκάρυδο

2 κουταλιές ανάμεικτοι σπόροι (κολοκυθόσπορος, σουσάμι, ηλιόσπορος, λιναρόσπορος, παπαρουνόσπορος, μαυροσούσαμο)
10 γρ. βούτυρο
μισό κουτ. τσ. καπνιστή πάπρικα (γλυκιά)
1/4 κουτ. τσ. pul biber ή λίγο καυτερό μπούκοβο




Ζεσταίνουμε ένα βαθύ τηγάνι ή σωτέζα και βάζουμε το σπανάκι.





Καπακώνουμε και το αφήνουμε να μαλακώσει και να πέσει σε όγκο για 5΄, γυρίζοντάς το 1-2 φορές.





Σπρώχνουμε το σπανάκι στη μία άκρη του σκεύους.

Βάζουμε στο κενό κομμάτι το βούτυρο να λυώσει και ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και το σκόρδο σε φετάκια (εδώ πολτοποιημένο).

Σωτάρουμε 3΄-4΄.




Αναμειγνύουμε τα κρεμμυδάκια με το σπανάκι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

Αρωματίζουμε γενναιόδωρα με μοσχοκάρυδο και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος. 




Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις.

Ρίχνουμε και το τριμμένο τυρί.




Ανοίγουμε δυο λακουβίτσες και σπάμε από ένα αυγό σε κάθε μία.

Καπακώνουμε και αφήνουμε 3΄-4΄ να ψηθούν τα αυγά χωρίς να πήξει εντελώς ο κρόκος τους.





Αποσύρουμε από τη φωτιά.




Ζεσταίνουμε ένα τηγανάκι και καβουρντίζουμε τους σπόρους χωρίς λιπαρή ουσία για 3΄. 





Δημιουργούμε ένα κενό στο κέντρο τους και ρίχνουμε τα 10 γρ. βούτυρο.

Τα καβουρντίζουμε μαζί άλλα 2΄-3΄. 




Ρίχνουμε την πάπρικα και το μπούκοβο και αποσύρουμε από τη φωτιά. 





Βάζουμε σπανάκι με ένα αυγό σε κάθε μερίδα.





Ρίχνουμε από πάνω τους καβουρντισμένους σπόρους.

Σερβίρουμε.











Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Μαυρομάτικα φασόλια σαλάτα (νηστίσιμη) ...

 ... Υπάρχουν φορές που είναι αδύνατο να μαγειρέψεις. Ή ασύμφορο να μαγειρέψεις. Κι άλλες που είναι ασύμφορο να αγοράζεις έτοιμο φαγητό. Ανάλογα τι προέχει κάθε φορά.
Τα μαγέρικα ξεφυτρώνουν σε κάθε στροφή και με κάθε μορφή, τα σούπερ μάρκετ έχουν ολόκληρες πτέρυγες πια με φαγητά - έτοιμα, ημιέτοιμα, κατεψυγμένα, ψυγείου, κονσέρβας.
Κι επειδή συχνά η προσφορά δεν ταυτίζεται με τη ζήτηση και τούμπαλιν, πολλές φορές φοράνε το αυτοκόλλητο του μισοτιμής και μας γνέφουν.
Έτσι βρέθηκαν σήμερα τα μαυρομάτικα στο τραπέζι, έτοιμα μεν και ήδη αρτυμένα αλλά γιατί να μην επιφέρω κι εγώ τις αλλαγές μου, σαν τον Κωνσταντάρα στην έτοιμη ομιλία για την όμορφη Πλατανιά. Μια λιτή σαλάτα, με τη μία συσκευασία, μια ενισχυμένη με τη δεύτερη ...


Μαυρομάτικα φασόλια σαλάτα (νηστίσιμη)



υλικά:
1 συσκευασία μαυρομάτικα σαλάτα (έτοιμα, αρτυμένα)
1 πιπεριά Φλωρίνης ψημμένη (από βαζάκι)
τοματίνια
2-3 λιαστές ντομάτες
μαϊντανός ψιλοκομμένος (εδώ και άνηθος)

Για το ντρέσσινγκ:
2-3 κουταλιές λάδι
1 κουταλιά ξύδι
1 κουτ. γλ. μουστάρδα
αλάτι, πιπέρι





Κόβουμε την πιπεριά σε λωρίδες, τα τοματίνια στη μέση και τις λιαστές σε κομμάτια.

Αδειάζουμε τα φασόλια μαζί με το ζουμί τους σε σαλατιέρα και προσθέτουμε την πιπεριά και τα τοματίνια και ανακατεύουμε.



Ρίχνουμε τα μυρωδικά και τις λιαστές ντομάτες.



Βάζουμε σε μπωλάκι το λάδι και το ξύδι.




Αλατοπιπερώνουμε με μέτρο, ρίχνουμε τη μουστάρδα, ανακατεύουμε και περιχύνουμε τα φασόλια.





Σερβίρουμε.