Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Κέικ μαρμπρέ της Χρύσας Παραδείση ...

 ... Ξέρω ότι είναι μπελαλίδικο. Ξέρω κι ότι υπάρχουν έτοιμα μείγματα. Και έτοιμα κέικ. Όταν όμως λέει "Ένα μαρμπρέ, μαμά;" εγώ μπορώ να πάω με τα πόδια στο νταμάρι να εξορύξω μάρμαρο. Πώς θα φτιάξω ένα κέικ; ...


Κέικ μαρμπρέ της Χρύσας Παραδείση




υλικά:
3 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κοφτά κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 3/4 φλυτζανιού τσαγιού ζάχαρη
1 1/4 φλυτζανιού τσαγιού γάλα
150 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
2 αυγά
2 βανίλιες

50 γρ. κουβερτούρα
4 κουταλιές σούπας νερό
1/2 κοφτό κουταλάκι τσαγιού σόδα






Χτυπάμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει και προσθέτουμε λίγη-λίγη τη ζάχαρη. 





Όταν το μείγμα ασπρίσει και γίνει κρεμώδες, ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα. 

Προσθέτουμε τη βανίλια και στη συνέχεια, με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα, το γάλα εναλλάξ με το αλεύρι, στο οποίο έχουμε ανακατέψει και το μπέικιν πάουντερ.








Βάζουμε την κουβερτούρα μαζί με το νερό να λυώσει σε σιγανή φωτιά ή στα μικροκύματα. 

Όταν λυώσει, προσθέτουμε τη σόδα και ανακατεύουμε καλά. 





Αναμειγνύουμε το 1/3 από τη ζύμη του κέικ με το μείγμα της λυωμένης σοκολάτας. 





Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ σχολαστικά μία μεγάλη φόρμα για κέικ.





Ρίχνουμε στη φόρμα κουταλιές από την άσπρη και τη σοκολατένια ζύμη. 

Φτιάχνουμε στρώσεις εναλλάσσοντας τις δύο ζύμες και με μια οδοντογλυφίδα τις αναμειγνύουμε σχηματίζοντας στροβίλους.






Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη και σχηματίζοντας κάθε φορά τα χαρακτηριστικά ‘νερά’ του μαρμάρου.






Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 1 ώρα.








Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει πριν το ξεφορμάρουμε.





Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.







 Σερβίρουμε.

































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου