Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Pissaladiere …

… Αν οι Ιταλοί καμαρώνουν για την πίτσα τους, οι Γάλλοι του Νότου καμαρώνουν για την Pissaladière τους. Κάτι ανάμεσα σε πίτσα και τάρτα, με μπόλικα σωταρισμένα καραμελωμένα κρεμμύδια στη γέμιση και αντζούγιες να σχηματίζουν πλέγμα για τις ελιές που στρογγυλοκάθονται στα κενά τους – σαν να παίζεις τρίλιζα με τη γεύση και να κερδίζεις πάντα.
Κι αν το επέτρεπε η γαλατική ευγένεια, οι καλοί τρόποι και η etiquette, θα έγλειφες και τα δάχτυλά σου …

 

Πισαλαντιέρ από τη Νότια Γαλλία
Pissaladiere



IMG_20170930_140255

 

υλικά:
1 φύλλο σφολιάτα (ή 1 δόση ζύμη για πίτσα*)
500 γρ. άσπρα κρεμμύδια
80 γραμμάρια αντζούγιες φιλέτο σε λάδι
80 γραμμάρια ελιές μαύρες ή Καλαμών
3 κουταλιές ζάχαρη 
1 κουταλιά λευκό ξύδι
θυμάρι

 

 

 

* Η πισαλαντιέρ γίνεται παραδοσιακά με ζύμη ψωμιού ή ζύμη για πίτσα. Η συγκεκριμένη συνταγή, αλλοδαπής προελεύσεως και δη ιταλικής, χρησιμοποιεί σφολιάτα αντί για ζύμη.


Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε φέτες.

  

IMG_20170930_114452

 IMG_20170930_114659

 

Τα σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά με τρεις κουταλιές λάδι και λίγο νερό για 15΄-20. ΄

Πρέπει να μαλακώσουν αλλά να παραμείνουν λευκά και διάφανα χωρίς να ροδίσουν.

Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ζάχαρη και σβήνουμε με το ξύδι. 

Ανακατεύουμε για να διαλυθεί η ζάχαρη και να εξατμιστεί το ξύδι. 

Αρωματίζουμε με το θυμάρι και αποσύρουμε από τη φωτιά.

 

 

IMG_20170930_123051

 IMG_20170930_123109

 IMG_20170930_123159

 

 

Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και το μεταφέρουμε σε τετράγωνη ή παραλληλόγραμμη φόρμα μαζί με το χαρτί. 

Απλώνουμε στην επιφάνεια της σφολιάτας τα σοταρισμένα κρεμμύδια.

 

 

IMG_20170930_130230 

IMG_20170930_130300

 IMG_20170930_130359

 

Στραγγίζουμε τις αντζούγιες από το λάδι και τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. 

Βάζουμε πάνω στα κρεμμύδια τις αντζούγιες σχηματίζοντας ένα πλέγμα. 

Διακοσμούμε τα κενά με τις ελιές κομμένες σε κομμάτια και αρωματίζουμε με λίγο θυμάρι ακόμη.

 

 

IMG_20170930_130605

 IMG_20170930_131304

 IMG_20170930_131436

 IMG_20170930_131442

 IMG_20170930_131312

 

 

Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα σχηματίζοντας κορδόνι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 30΄-35΄.

 

 

IMG_20170930_131605

 IMG_20170930_131552

 IMG_20170930_140223

 

 

Σερβίρεται χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου και συνοδεύει ονειρεμένα την πρώτη φασολάδα του φθινοπώρου.

 

 

IMG_20170930_140358

 IMG_20170930_140252

 

 





 

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου