Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Μελιτζάνες με ριζότο και καρδιά μοτσαρέλας …

… Η φτήνεια τρώει τον παρά κι εμείς συνέχεια ρύζι. Δελεαστική ήταν η προσφορά στα ρύζια και μάλλον παρασύρθηκα λίίίγο παραπάνω, με αποτέλεσμα η τροφοθήκη να έχει ένα ράφι με ρύζια μεγαλύτερο απ’ του Βασιλόπουλου.
Και πήρα και μερικά έτοιμα ριζότο στιγμής, αλλά εκείνη η στιγμή δεν ήρθε ποτέ και θα έρθει αναγκαστικά τώρα, αλλιώς θα σωπάσει για πάντα.
Λέω μάλιστα να μην χρησιμοποιήσω το ριζότο ως κύριο φαγητό ή συνοδευτικό αλλά ως γέμιση σε μελιτζάνες …

 

Μελιτζάνες με ριζότο και καρδιά μοτσαρέλας


  IMG_8209

  

υλικά:
3-4 μελιτζάνες φλάσκες
1 συσκευασία έτοιμο ριζότο (εδώ με τυριά)
1 κουταλιά πελτές ντομάτας

1 μπάλα μοτσαρέλα με χαμηλά λιπαρά
κεφαλοτύρι ή γραβιέρα ή ημίσκληρο τυρί

 

 

 

Η αρχική ιταλική συνταγή θέλει την ψίχα και το εσωτερικό της μελιτζάνας να τηγανίζονται σε μπόλικο λάδι. Εγώ προτίμησα να τις βάλω στον ατμομάγειρα για δεκαπέντε λεπτά, κι ύστερα ταλαντεύτηκα ανάμεσα στο να τις περάσω από το φούρνο στη λειτουργία του αέρα για να θυμίσουν τηγανητές ή να τις αφήσω στην ατμισμένη ησυχία τους. Τελικά, αρκέστηκα στον ατμομάγειρα και στο ψήσιμό τους μια και καλή μαζί με τη γέμιση.

 

 

Πλένουμε τις μελιτζάνες, κόβουμε το μακρόστενο πάνω κομμάτι και κρατάμε στο στρουμπουλό κάτω μέρος τους.

 Κόβουμε κάθε μελιτζάνα στη μέση και αδειάζουμε με προσοχή τη σάρκα, την οποία κόβουμε σε κυβάκια. 

Τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι τα κυβάκια και τις αδειασμένες κούπες της μελιτζάνας και βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Ή
βάζουμε τις μελιτζάνες χωρίς να τις αδειάσουμε στον ατμομάγειρα για δεκαπέντε λεπτά.

 

 

IMG_20170826_103309

 IMG_20170826_111301

 

 

Τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά και τις αδειάζουμε με κουτάλι.

 

 

IMG_8194

 


Κόβουμε τη σάρκα σε κυβάκια. 

Αν θέλουμε, στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψάκι και το λαδώνουμε ελαφρά. 

Αραδιάζουμε τις αδειασμένες μελιτζάνες και τη σάρκα τους στο ταψί, αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη λειτουργία του αέρα και στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 10΄-15΄.

Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε το ριζότο σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία, προσθέτοντας στο νερό του και μια κοφτή κουταλιά πελτέ ντομάτας, και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. 

Ρίχνουμε και τη σάρκα της μελιτζάνας και ανακατεύουμε καλά.

 

 

IMG_20170826_111203

 IMG_8196

 

 

Κόβουμε τη μοτσαρέλα σε τόσα μακρόστενα κομμάτια, όσες είναι και οι μελιτζάνες.

Βάζουμε σε κάθε μελιτζάνα μια κουταλιά ριζότο.

 Από πάνω βάζουμε ένα κομμάτι μοτσαρέλα και γεμίζουμε με ριζότο μέχρι επάνω.

Αραδιάζουμε τις γεμισμένες μελιτζάνες σε αντικολλητικό ταψί ή πυρίμαχο σκεύος.

 

 

IMG_8197

 IMG_8198

 IMG_8200

 
 

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 10΄ περίπου, ίσα να λυώσει το τυρί στην επιφάνεια και η μοτσαρέλα στο κέντρο κάθε μελιτζάνας.  

Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και τις βάζουμε στο φούρνο μέχρι να γκρατινάρει η επιφάνεια.

 

 

IMG_8202

 IMG_8203

 IMG_8204

 IMG_8208

 

 

Σερβίρουμε.

 

 

IMG_8211

  IMG_8212

 IMG_8214

 IMG_8222

 IMG_8215

 IMG_8216

 IMG_8210

 IMG_8223

 

 



 

..

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Εξοχικό μόνο με λαχανικά στη λαδόκολλα …

… Ένα εξοχικό ήταν πάντα το όνειρό μου. Όχι τίποτε μεγάλο και πολυτελές και με λυόμενο βολεύομαι και με καλυβάκι, αρκεί να είναι κοντά στη θάλασσα.
Ήταν και θα παραμείνει το όνειρό μου κι όσο πιο γρήγορα ξυπνήσω τόσο το καλύτερο και για μένα και για το όνειρο. Να μη το κρατάω άλλο, όλο και κάπου θα έχει να πάει.
Ένα εξοχικό στη λαδόκολλα ποτέ δεν ήταν το όνειρό μου, παρότι αποτελεί ένα από τα πιο μεγάλα σουξέ στις απανταχού ταβέρνες και χασαποτοιαύτες. Μάλλον φταίει το ότι δεν τρώω κρέας, διότι ως σύνθεση το φαγητό είναι εξαιρετικό.
Τόσο εξαιρετικό, που κυκλοφόρησε και σε εκδοχή χωρίς κρέας. Για να δούμε …

 

Εξοχικό μόνο με λαχανικά στη λαδόκολλα

 

 

IMG_20170915_143038

 

υλικά:
1 μέτρια μακρόστενη κολοκύθα (πορτοκαλί)
4 πατάτες
4 καρότα
3 παντζάρια
6 ραπανάκια
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
φέτα (ή μη γαλακτοκομικό αντίστοιχο προϊόν)
κεφαλοτύρι

δεντρολίβανο, θυμάρι ή άλλα μυρωδικά

 

 

 

Πλένουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια. 

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. 

Κόβουμε τα καρότα διαγώνια σε ροδέλες, τα παντζάρια σε κομμάτια, το κρεμμύδι σε φέτες και αφήνουμε ολόκληρα τα ραπανάκια και τις σκελίδες του σκόρδου.

 

 

IMG_20170915_121002

 IMG_20170915_121439

  

Βάζουμε σε μεγάλο μπωλ όλα τα λαχανικά, τα αλατοπιπερώνουμε και τα νοστιμίζουμε με τα μυρωδικά. 

Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας.

Ρίχνουμε τα τυριά της επιλογής μας κομμένα σε κύβους και ανακατεύουμε ξανά.

 

 

IMG_20170915_121636

 IMG_20170915_122052

 

 

Ντύνουμε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο και στρώνουμε τρεις-τέσσερις λαδόκολλες χιαστί ώστε να αλληλοκαλύπτονται. 

Βάζουμε όλα τα λαχανικά στο κέντρο και κλείνουμε καλά μία-μία τις λαδόκολλες, συρράπτοντες τις άκρες τους στην κορυφή του πακέτου.

 

 

IMG_20170915_122429

 IMG_20170915_122524

 IMG_20170915_124403

 

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 1 ώρα και 30΄. 

Ανοίγουμε ελαφρά τις λαδόκολλες στο πάνω μέρος και ελέγχουμε το ψήσιμο. 

Αν χρειαστεί, συνεχίζουμε το ψήσιμο αφήνοντας το πακέτο ελαφρά ανοιχτό, για να εξατμιστούν τα παραπανίσια υγρά και να ξεροψηθεί στο πάνω μέρος του το φαγητό.

  

 

IMG_20170915_122815

 IMG_20170915_142949 

 IMG_20170915_143004

 

 

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το εξοχικό να σταθεί για 10΄.

Σερβίρουμε με τη λαδόκολλα.

 

 

IMG_20170915_143031

 IMG_20170915_143521

 IMG_20170915_143038

 IMG_20170915_143533

 IMG_20170915_143527




 

 

.

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Κέικ μπανάνα με ελαιόλαδο …

Ήταν πέντε θα γίνουν έξι, ίσως και επτά. Οι συνταγές μου για κέικ μπανάνα όλο και πληθαίνουνε. Περισσότερες κι απ’ τα παιδιά του Πειραιά. Λίγο-πολύ στα ίδια μονοπάτια περπατάνε - οι συνταγές όχι τα παιδιά του Πειραιά, με μικρές παραλλαγές που δίνουν όμως μια άλλη νότα στη σύνθεση.
Ό
πως το ελαιόλαδο …



Κέικ μπανάνα με ελαιόλαδο
 


IMG_20170912_183611




υλικά:
2-3 παραγινωμένες μπανάνες
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
1/2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλ. μαγειρική σόδα
1 πρέζα αλάτι
1 βανίλια
60 ml ελαιόλαδο (απλό, όχι εξαιρετικό παρθένο)






Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ή λαδώνουμε μια μικρή στρογγυλή (είκοσι εκ.) ή μια μακρόστενη φόρμα του κέικ.

Αναμειγνύουμε σε μπωλ όλα τα στερεά υλικά (αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι, σόδα, μπέικιν πάουντερ, βανίλια).

Χτυπάμε με τον αυγοδάρτη τα αυγά με το λάδι και προσθέτουμε τις μπανάνες, αφού πρώτα τις πατήσουμε με πηρούνι για να γίνουν πολτός.

Ρίχνουμε το μείγμα των υγρών στα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με σπάτουλα.

Αδειάζουμε τη ζύμη στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 40΄ περίπου.



IMG_20170912_155250

IMG_20170912_155720

IMG_20170912_163758




Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει λίγο, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.

Σερβίρουμε, αχνίζοντας αν θέλουμε με λίγη ζάχαρη.




IMG_8297

IMG_8299

IMG_8304

IMG_8298

IMG_8300

IMG_20170912_190241

.






Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Κολοκυθάκια παπουτσάκια …

… Η παραγγελιά είναι πράγμα σεβαστόν. Όχι μέχρι μαχαιρώματος, αλλά σεβαστόν. Όταν μάλιστα ο παραγγέλων δεν είναι ο πλερώνων αλλά το επαναπατρισθέν ξενιτεμένο, τότε γίνεται μέχρι και ιερή.
Μαμά, παπουτσάκια. Παπουτσάκια η μαμά, η αενάως ξυπόλυτη στ’ αγκάθια …

 

Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά (παπουτσάκια)

 

IMG_8311

 

υλικά:
400 γρ. κιμάς (μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος)
1 μέτριο κρεμμύδι
1 καρότο
λίγο λευκό κρασί
200 γρ. τοματοχυμός (πασάτα) ή τριμμένη ντομάτα
1 κουταλιά πελτές
2-3 λιαστές ντομάτες

8 μεγάλα κολοκυθάκια

Για τη μπεσαμέλ:
30 γρ. μαργαρίνη
30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 ml γάλα
1 αυγό
1 χούφτα ημίσκληρο τυρί
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

 

 

 

Βάζουμε σε κατσαρολάκι δυο κουταλιές λάδι, καλύτερα αν είναι αρωματισμένο από τις λιαστές ντομάτες, και σωτάρουμε τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα και να γίνει σπυρωτός.

 Ρίχνουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο και το καρότο περασμένο στο χοντρό τρίφτη και τα σωτάρουμε μαζί για 5΄. 

Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε τη ντομάτα και τον πελτέ, διαλυμένον σε λίγο νερό.

Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες σε κομμάτια και ζεστό νερό ίσα μέχρι να σκεπαστεί ο κιμάς. 

Αλατοπιπερώνουμε, καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για μισή ώρα περίπου. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει ελαφρά.

 

 

IMG_20170917_083616

IMG_20170917_084926

IMG_20170917_115508

 

 

Παράλληλα πλένουμε τα κολοκύθια και τα βάζουμε ολόκληρα στον ατμομάγειρα για 15΄ περίπου, ή μέχρι να μαλακώσουν. 

Διαφορετικά τα βράζουμε σε κατσαρολάκι.

 

 

IMG_20170917_090755

IMG_20170917_090832

 

 

Μόλις κρυώσουν ώστε να πιάνονται, τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος και αδειάζουμε προσεκτικά με κουταλάκι το εσωτερικό τους.

 

 

IMG_20170917_092627

IMG_20170917_115437

 

 

Λαδώνουμε ένα ταψί ή ένα πυρίμαχο σκεύος και αραδιάζουμε τα κολοκυθάκια με τρόπο ώστε το ένα να στηρίζει το άλλο. 

Αλατοπιπερώνουμε το εσωτερικό τους και τα γεμίζουμε με τον κιμά.

 

 

IMG_20170917_115725

IMG_20170917_122454

 

 

Για να φτιάξουμε τη μπεσαμέλ λυώνουμε τη μαργαρίνη σε κατσαρολάκι και ρίχνουμε το αλεύρι. 

Καβουρντίζουμε δυο-τρία λεπτά και ρίχνουμε το γάλα κρύο. 

Ανακατεύουμε γρήγορα στην αρχή για να μη σβωλιάσει και λιγότερο στη συνέχεια, μέχρι να έχουμε μια λεία, πηχτή κρέμα. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με μοσχοκάρυδο.

 

 

IMG_20170917_122517

IMG_20170917_122630

 

 

Ρίχνουμε στη μπεσαμέλ μια χούφτα τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε ξανά για να λυώσει. 

Βάζουμε κουταλιά-κουταλιά τη μπεσαμέλ πάνω σε κάθε κολοκυθάκι.

 

 

IMG_20170917_122856

IMG_20170917_124354

 

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 30΄ περίπου.

 

 

IMG_20170917_124647

 IMG_20170917_132348

 IMG_20170917_132352

 

 

Τραβάμε ελαφρά το ταψί προς τα έξω και πασπαλίζουμε κάθε παπουτσάκι με λίγο τριμμένο ημίσκληρο τυρί.

Συνεχίζουμε το ψήσιμο στον αέρα ή στο γκριλ για άλλα 10΄ περίπου, ή μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια.

 

 

IMG_20170917_132455

 IMG_20170917_133731

 

 

Σερβίρουμε.

 

 

IMG_8312

 IMG_20170917_133731

 IMG_8315

 

 

.