Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Ριζότο με αμπελόφυλλα …

… Τρυφερή ήταν η νύχτα, τρυφερά και τ’ αμπελόφυλλα που μαζεύτηκαν πρωί-πρωί, τρυφερή κι η χειρονομία που τα έφερε στα χέρια μου.
Η ζωή όμως είναι σκληρή και δε μ’ αφήνει να τα περιποιηθώ όπως τους αξίζει. Ντολμαδάκια τους πρέπει να γίνουν, αλλά η Λωξάντρα έφυγε και πήρε και τον Ταρνανά μαζί της. Τώρα πού χρόνος να γεμίσω και να τυλίξω ένα-ένα τα φύλλα. Θα με βρει η επόμενη τρυφερή νύχτα στην κουζίνα.
Ευτυχώς που υπάρχει μια εξαιρετική εναλλακτική, πιο εξωστρεφής και απελευθερωμένη. Τα ίδια υλικά, η ίδια νοστιμιά σ’ ένα …

 

Ριζότο με αμπελόφυλλα

 

IMG_8123

 

υλικά:
20-25 τρυφερά αμπελόφυλλα (εδώ φρέσκα)
1-1,5 κούπα ρύζι καρολίνα
1 άσπρο κρεμμύδι
1-2 τρυφερά φρέσκα κρεμμυδάκια
άνηθος, δυόσμος
κουκουνάρι
μαύρες σταφίδες
1/2 ποτηράκι λευκό κρασί
ζωμός κότας

προαιρετικά:
ξύσμα ή/και χυμός λεμονιού
     τριμμένη γραβιέρα
 βούτυρο ή μαργαρίνη

 

 

 

Πλένουμε τα αμπελόφυλλα και, αν δεν είναι πολύ τρυφερά, τα ζεματάμε σε καυτό νερό, κάτι που δε χρειάστηκε στην περίπτωσή μας. 

Τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο σε 5άδες ή 10άδες και τα τυλίγουμε ρολό. 

Τα κόβουμε με ψαλίδι και ξετυλίγουμε τις λωρίδες τους.

 

 

SAM_6057SAM_6059

 

 

Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και 1 κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη και σωτάρουμε το κρεμμύδι, αφού το πολτοποιήσουμε στο multi. 

Ρίχνουμε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες και τα σωτάρουμε μαζί για 5΄ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. 

Ρίχνουμε το ρύζι και το κουκουνάρι και συνεχίζουμε το σωτάρισμα μέχρι να γυαλίσει το ρύζι (περίπου 5΄).

 

 

SAM_6060 SAM_6061 SAM_6062




Σβήνουμε με το κρασί και, μόλις εξατμιστεί, ρίχνουμε τα αμπελόφυλλα, τα μυρωδικά και τις σταφίδες.

 

 

SAM_6063SAM_6064SAM_6065




Φροντίζοντας να διατηρούμε ζεστό το ζωμό, ρίχνουμε 2 κουτάλες στο ριζότο και ανακατεύουμε.

 

 

SAM_6067SAM_6069


 

Όταν το ρύζι απορροφήσει το ζωμό, ρίχνουμε άλλες 2 κουτάλες, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι το ρύζι να βράσει και να χυλώσει. 

Χρειάζονται περίπου 18΄- 20΄ για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.

 

 

SAM_6070SAM_6072




Αποσύρουμε από τη φωτιά και, αν θέλουμε, ρίχνουμε στο ριζότο λίγο βούτυρο και μια χούφτα τριμμένο τυρί. 

Ανακατεύουμε να λυώσουν, σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 1΄- 2΄.

 

 

SAM_6073 SAM_6074




Σερβίρουμε το ριζότο αμέσως, προαιρετικά με ξύσμα ή χυμό λεμονιού.

 

 

IMG_8124

IMG_8118

IMG_8118α

IMG_8120

IMG_8122



 

 

 

 

.

 

1 σχόλιο: