… Γέμισ’τα, γέμισ’τα όλα πια,
γέμισ’τα γέμισ’τα, σκληρή μαμά …
Και βέβαια θα τα γεμίσω. Θα σε αγνοήσω και θα τα γεμίσω.
Επειδή εσύ αντιπαθείς το πλιγούρι, δε θα φτιάξω εγώ …
Γεμιστά με πλιγούρι
υλικά:
3-4 ντομάτες
3-4 πράσινες πιπεριές (ή μόνο πιπεριές)
1 ποτήρι πλιγούρι
2 κρεμμύδια χοντροτριμμένα
μισό ματσάκι μαϊντανός
1-2 καρότα
ζεστό νερό ή ζωμός
προαιρετικά: λίγο άσπρο κρασί
Πλένουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές και κόβουμε ένα καπάκι από τη μεριά του κοτσανιού, χωρίς να αφαιρέσουμε εντελώς το κομμάτι.
Με ένα κουταλάκι του γλυκού αδειάζουμε τις ντομάτες από τη σάρκα τους, την οποία κρατάμε σε ένα πιάτο.
Αδειάζουμε και τις πιπεριές και πετάμε το εσωτερικό τους.
Χοντροκόβουμε με μαχαίρι τη σάρκα από τις ντομάτες κρατώντας και το ζουμί της ή την πολτοποιούμε στο multi.
Αλατοπιπερώνουμε το εσωτερικό κάθε ντομάτας και ρίχνουμε και μια πρέζα ζάχαρη.
Αλατίζουμε και τις πιπεριές.
Σε λίγο νερό αχνίζουμε το κρεμμύδι να μαλακώσει. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε λίγο-λίγο νερό, μόλις εξατμίζεται.
Ρίχνουμε 2 κουταλιές λάδι και το πλιγούρι.
Το σωτάρουμε με το κρεμμύδι για 5΄ και, αν θέλουμε, το σβήνουμε με λίγο κρασί.
Ρίχνουμε τη σάρκα που βγάλαμε από τις ντομάτες μαζί με το ζουμί τους και τα καρότα χοντροτριμμένα.
Ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν όλα μαζί μέχρι να μαλακώσει λίγο το πλιγούρι.
Αν οι ντομάτες δεν ήταν πολύ ζουμερές, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό.
Αλατοπιπερώνουμε, αποσύρουμε τη γέμιση από τη φωτιά και ρίχνουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένον.
Γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές κατά τα 3/4 και κλείνουμε το καπάκι τους.
Τις βάζουμε εναλλάξ σε λαδωμένο ταψί και απλώνουμε ανάμεσά τους τη γέμιση που περισσεύει.
Ρίχνουμε στο ταψί ένα ποτήρι ζεστό νερό ή ζωμό και το κουνάμε να πάει παντού.
Περιχύνουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές με λάδι ή βάζουμε πάνω στα καπάκια τους ένα μικρό κομμάτι μαργαρίνη.
Ψήνουμε τα γεμιστά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 40΄ περίπου προσθέτοντας, αν χρειαστεί, λίγο ακόμη νερό ή ζωμό.
.