… - Είναι καλά τα κολοκύθια;
- Χρυσάάάνθεμα.
Να πάρω απ’ το Φωτόπουλο, ή απ’ τον πρωτοεμφανιζόμενο στον Πύργο των Ιπποτών ως πλανόδιο μανάβη Χατζηχρήστο που διαλαλεί κουλουκύθ’ που σαλεύει, αφρός, 2 η ουκά;
Χρυσάνθεμα ή αφρός; Ιδού η απορία. Γιατί τα θέλω για πίτα, αλλά όχι για μια συνηθισμένη. Κολοκυθόπιτα μεν, περί μεγάλης ορέξεως, αλλά μία …
Κολοκυθόπιτα με φύλλο κανταΐφι
υλικά:
700 γρ. κολοκύθια
2 ξερά κρεμμύδια
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
200 γρ. φέτα
200 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
3 αυγά
μισό ματσάκι άνηθος
δυόσμος
500 γρ. φύλλο κανταΐφι
μαργαρίνη λυωμένη
Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη. Τα αλατίζουμε ελαφρά και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν τα υγρά τους.
Σωτάρουμε σε λίγο λάδι το ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο, και ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και το τριμμένο κολοκύθι.
Τα σωτάρουμε μαζί να μαλακώσουν και να φύγουν τα περισσότερα υγρά τους, αλατοπιπερώνουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε.
Μόλις η γέμιση κρυώσει ελαφρά, ρίχνουμε τη φέτα και το τυρί κρέμα, τα αυγά χτυπημένα, και λίγο αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά.
Ξαίνουμε καλά το φύλλο κανταΐφι και το σκεπάζουμε με ελαφρά βρεγμένη πετσέτα κουζίνας.
Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο πυρέξ και στρώνουμε το μισό φύλλο κανταΐφι. Ραντίζουμε γενναιόδωρα με μαργαρίνη και απλώνουμε τη γέμιση πάνω στο φύλλο.
Απλώνουμε πάνω στη γέμιση το υπόλοιπο κανταΐφι και ραντίζουμε ξανά με μπόλικη μαργαρίνη.
Σκεπάζουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου για 40΄-45΄, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10΄-15΄.
Αφήνουμε την πίτα να σταθεί για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου