… Και γιατί παρακαλώ τα –ίνια είναι καλύτερα από τα –άκια;
Όλα τώρα καταλήγουν σε –ίνια: ταρτίνια, κρουασίνια, πιτσίνια, ρολίνια, σφολιατίνια.
Κι εμείς που τα λέγαμε ταρτάκια, κρουασανάκια, ρολάκια και σφολιατάκια, τους έπεφτε η υπόληψη; Ή μήπως ήταν λιγότερο λαχταριστά και νόστιμα λόγω της ταπεινής τους κατάληξης;
Πάντως τα σημερινά ρολά, όπως και να τα πεις είναι το ίδιο ακαταμάχητα …
Ρολάκια σφολιάτας με σπανάκι, τυρί και κουκουνάρι
υλικά:
500 γρ. σπανάκι
400 γρ. ανθότυρο (ή 200 γρ. ανθότυρο + 200 γρ. φέτα)
40 γρ. κουκουνάρι
1 αυγό και λίγο γάλα
μοσχοκάρυδο
2 φύλλα σφολιάτας
σουσάμι, μαυροσούσαμο, παπαρουνόσπορος
προαιρετικά: 40 γρ. μαύρες σταφίδες
Αν βάλουμε σταφίδες, τις μουλιάζουμε για 30΄ σε χλιαρό νερό και τις στραγγίζουμε.
Πλένουμε το σπανάκι και το βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με το λίγο νερό που έχει κρατήσει από το πλύσιμο.
Το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πέσει σε όγκο και να μαραθεί.
Το αλατίζουμε ελαφρά, ρίχνουμε 1 κουταλιά λάδι και λίγο πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και μετά από 2΄-3΄ το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και το κόβουμε.
Καβουρντίζουμε ελαφρά το κουκουνάρι σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία.
Πατάμε το τυρί με πηρούνι και το ανακατεύουμε με το σπανάκι.
Ρίχνουμε το κουκουνάρι, τις σταφίδες, λίγο πιπέρι και μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά τη γέμιση.
Ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια τα φύλλα σφολιάτας και κόβουμε το καθένα σε 6 λωρίδες.
Κόβουμε κάθε λωρίδα στη μέση.
Απλώνουμε ίση ποσότητα γέμισης στην άκρη κάθε λωρίδας.
Τυλίγουμε ρολάκια χωρίς να κλείσουμε τις άκρες.
Αραδιάζουμε τα ρολάκια, με την ένωση προς τα κάτω, σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Χτυπάμε το αυγό με λίγο γάλα και αλείφουμε τα ρολά.
Τα πασπαλίζουμε με σουσάμι, μαυροσούσαμο, παπαρουνόσπορο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 30΄-35΄, ή μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η σφολιάτα.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου