… Έχω έναν καημό που με καίει πικρά και με λυώνει. Κι είναι ο ίδιος καημός που καίει όσους πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη. Η στέρηση της πίτας. Μιας οποιασδήποτε πίτας.
Το βασίλειό μου για μια πίτα.
Ακούω βέβαια για τυχερές πόλεις, όπου φτάνουν τα φύλλα για πίτα χωρίς γλουτένη φιλεύσπλαχνων εταιρειών, αλλά στα βουνά τα δικά μας δε φτάνουνε. Όσα mail και να έστειλα σε αλυσίδες τροφίμων, σούπερ μάρκετ και εταιρείες, έφεραν μόνο ευγενικές απαντήσεις και αβέβαιες υποσχέσεις.
Άμα θες να κάνεις μια δουλειά, κάντη μόνος σου. Φύλλο για πίτα χωρίς γλουτένη είναι, κατά γενική ομολογία, πολύ δύσκολο να φτιάξεις μόνος σου στο σπίτι. Όχι ακατόρθωτο όμως και σύντομα θα το επιχειρήσω.
Μέχρι τότε θα πειραματιστώ με το Gozleme. Τη σπαρτιάτικης λιτότητας τουρκική πίτα που έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής και σε ελληνικές καντίνες …
Γκιοζλεμέ (Gözleme) χωρίς γλουτένη με σπανάκι και τυρί
υλικά:
250 γρ. κόκκινη φαρίνα χωρίς γλουτένη
200 γρ. άπαχο αγελαδινό γιαούρτι
1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση:
1 χούφτα σπανάκι
φέτα/ανθότυρο/τυρί cottage
Ανακατεύουμε με πηρούνι το γιαούρτι, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι. Δουλεύουμε με τα χέρια μέχρι η ζύμη ν’ αρχίσει να δένει κι ύστερα ζυμώνουμε πάνω σε αλευρωμένο πάγκο, μέχρι να μην κολλάει στα χέρια μας.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30΄.
Βάζουμε τη ζύμη πάνω σε επιφάνεια σιλικόνης και τη χωρίζουμε σε τέσσερα κομμάτια. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε μακρόστενο φύλλο, πασπαλίζοντας με αλεύρι ή νισεστέ για να διευκολυνθούμε στο άνοιγμα, μιας και η ζύμη αυτή κολλάει αρκετά.
Κόβουμε το σπανάκι, το αλατοπιπερώνουμε και το ανακατεύουμε με το τυρί.
Βάζουμε από 1/4 της γέμισης στο κέντρο κάθε φύλλου, διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα και φτιάχνουμε ένα πακετάκι.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία. Δε θέλουμε να τηγανίσουμε τους γκιοζλεμέδες αλλά να μιμηθούμε το ψήσιμο στο σάτσι *.
Αλείφουμε με λάδι τη μία πλευρά του γκιοζλεμέ και τον ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα από τη λαδωμένη του πλευρά.
Αλείφουμε και την άλλη πλευρά με λάδι, γυρνάμε και ψήνουμε με τον ίδιο τρόπο.
Τρώγονται ζεστοί, μόλις βγουν από το τηγάνι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου