Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Σουσαμόπιτα …

… Καλύτερα ένα περιστέρι σήμερα, παρά ένα παγώνι αύριο. 
                  Ευγενία Φακίνου – Για να δει τη θάλασσα

Καλύτερα μια σουσαμόπιτα σήμερα, παρά ένα γαλακτομπούρεκο το Πάσχα.                       
 
Cooking Helena


Σουσαμόπιτα


ΦΛΟΥ



υλικά:
250 γρ. σουσάμι
μισή κούπα καρύδια
3 φρυγανιές
4 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλιές κανέλλα
1 κουτ. γλ. γαρύφαλλο

450 γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά (12 φύλλα)

1 ποτήρι ηλιέλαιο
0,5 ποτήρι ελαιόλαδο (ή και αντίστροφα)

Για το σιρόπι:
2,5 ποτήρια ζάχαρη
2,5 ποτήρια νερό
1-2 κουταλιές μέλι
2 κανελλόξυλα
χυμός από μισό λεμόνι






Απλώνουμε το σουσάμι σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και το βάζουμε να καβουρντιστεί σε προθερμασμένο φούρνο, στους 140-150 βαθμούς κελσίου, προσέχοντας να μην αρπάξει. Χρειάζονται περίπου 10΄ αλλά θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο όταν αρχίσει να αλλάζει χρώμα και να μοσχοβολάει. 




ΣΟΥΣΑΜΙ

ΚΑΒΟΥΡΝΤΙΣΜΕΝΟ




Περνάμε το σουσάμι λίγο-λίγο από το multi, να σπάσει ελαφρά και να βγάλει το άρωμά του. Περνάμε από το multi και τα καρύδια κι ύστερα τις φρυγανιές. 

Αναμειγνύουμε σε μπωλ το σουσάμι, το καρύδι και τις φρυγανιές και προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλλα και το γαρύφαλλο. Ανακατεύουμε καλά τη γέμιση.



ΣΠΑΣΜΕΝΟ

ΓΕΜΙΣΗ




Λαδώνουμε ένα παραλληλόγραμμο πυρέξ και απλώνουμε 1 φύλλο κρούστας. Το ραντίζουμε ελαφρά με ελαιόλαδο και απλώνουμε άλλα 2 φύλλα, χωρίς να τα λαδώσουμε. 

Σκορπίζουμε 2-3 κουταλιές από τη γέμιση. Στρώνουμε ένα ακόμη φύλλο, καλύτερα τσαλακωμένο για να μένει κούφιο και ξαναρίχνουμε γέμιση. 

Κρατάμε 2 ή 3 φύλλα για το τέλος και στρώνουμε ένα-ένα τα υπόλοιπα, πάντα αλάδωτα και ρίχνοντας στο καθένα 2-3 κουταλιές γέμιση (ή και παραπάνω).




ΑΡΧΗ

ΣΤΡΩΣΙΜΟ

ΜΕΣΗ




Βάζουμε το λάδι, ηλιέλαιο και ελαιόλαδο, σε κατσαρολάκι να ζεσταθεί πάρα πολύ καλά. Απλώνουμε τα 2 τελευταία φύλλα και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα. Χαράζουμε τετράγωνα ή μπακλαβαδωτά κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι, χωρίς να φτάσουμε μέχρι τα τελευταίο φύλλο.




ΚΛΕΙΣΙΜΟ

ΧΑΡΑΓΜΑ



Περιχύνουμε τη σουσαμόπιτα με το καυτό λάδι, χρησιμοποιώντας μια κουτάλα και φροντίζοντας να ρίχνουμε ομοιόμορφα το λάδι, κυρίως ανάμεσα στις κομμένες γραμμές. Το καυτό λάδι αρχίζει να ψήνει το φύλλο που θα συνεχίσει να ψήνεται στο φούρνο.


ΛΑΔΙ

ΜΕ ΤΟ ΛΑΔΙ



Ψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία του φούρνου, στους 140-150 βαθμούς κελσίου, για 1 ώρα περίπου. 

15΄πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας 3΄-4΄ τα υλικά του και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό. 

Περιχύνουμε το ζεστό γλυκό με το χλιαρό σιρόπι, χρησιμοποιώντας κουτάλα και ρίχνοντας το σιρόπι πρώτα γύρω-γύρω κι ύστερα κατά μήκος κάθε κομμένης σειράς.



ΨΗΜΜΕΝΗ

ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑ



Αφήνουμε το γλυκό να τραβήξει καλά το σιρόπι για 2-3 ώρες.



ΗΣΥΧΙΑ

ΚΟΝΤΙΝΟ



Κόβουμε τα κομμάτια και σερβίρουμε. 


ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ

ΓΩΝΙΑ

ΚΟΜΜΑΤΙ




Είναι από τα γλυκά που όσο μένουν τόσο καλύτερα γίνονται με το σουσάμι να τραβάει σιγά-σιγά το σιρόπι και το φύλλο να γίνεται όλο και πιο τραγανό.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου