Σαλαμίξ. Γίγουρα έτσι θα λέγανε την κόρη μου, είτε ζούσε στο γαλατικό χωριό είτε στην Κορσική.
Όχι γιατί δεν έχει τίποτα μέσα στο κεφάλι της, αν και δε βάζω και το χέρι μου στη φωτιά, αλλά γιατί λατρεύει το σαλάμι - και το αλμυρό και το γλυκό. Από Μιλάνου μέχρι Λευκάδος κι από το κλασσικό πολίτικο μέχρι τη bitter εκδοχή του ή τη νέα του έκδοση, επηυξημένη και βελτιωμένη, όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει.
Για χάρη της λοιπόν εντάχθηκε στο σαλαμοσύμπαν μας και μια ιταλική γλυκιά παραλλαγή του με ανθότυρο ή ρικότα …
Γλύκισμα σαλάμι με ανθότυρο
υλικά:
250 γρ. ανθότυρο
200 γρ. πτι μπερ
200 γρ. κουβερτούρα
70 γρ. φουντούκια
50 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
1 κουταλιά κακάο
1 σφηνάκι λικέρ (μαστίχα ή άλλο)
Για την επικάλυψη:
ζάχαρη άχνη
ζάχαρη άχνη
Πατάμε το ανθότυρο μ’ ένα πηρούνι, και το ανακατεύουμε με το κακάο.
Λυώνουμε στα μικροκύματα την κουβερτούρα μαζί με τη μαργαρίνη.
Ρίχνουμε το μείγμα στο ανθότυρο και ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα.
Προσθέτουμε το λικέρ, το κακάο και τα μπισκότα που σπάμε με το χέρι σε κομμάτια.
Ανακατεύουμε προσεκτικά και αδειάζουμε το μείγμα σε λαδόκολλα.
Του δίνουμε κυλινδρικό σχήμα και το ρολάρουμε σε μπόλικη άχνη απ’ όλες τις πλευρές.
Τυλίγουμε και κλείνουμε σφιχτά τη λαδόκολλα.
Αν είμαστε λεπτολόγοι ή λάτρεις της λεπτομέρειας, δένουμε το σαλάμι με σπάγγο ή το σφίγγουμε σε 3-4 μεριές με λαστιχάκια.
Αφήνουμε το σαλάμι στο ψυγείο για 4-5 ώρες ή και για μια νύχτα, το κόβουμε σε ροδέλες …
… κι ετοιμαζόμαστε να περισώσουμε ό,τι προλάβουμε από την επίθεση του Σαλαμίξ …
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου