Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Λαχανιδοντολμάδες λαδεροί …

… Καιρός φέρνει τα λάχανα καιρός τα παραπούλια. 
Γνωστόν και σοφόν. Σαφές, όμως;
Ποια επιτέλους είναι αυτά τα περιβόητα παραπούλια;
Ο καθένας έχει κι άλλη απάντηση και μόνο η δική του είναι η σωστή. Ακόμη κι ο θείος Γκούγκλης, στον οποίο κατέφυγα τελικά, δεν κατάφερε να με διαφωτίσει.
Έτσι παρέμεινα στο σκότος της αμάθειας, μαζί με μια σακούλα γεμάτη με τις πολύ ενδιαφέρουσες πρασινάδες που είχα ψωνίσει. Έμοιαζαν με γιγάντια λαχανάκια Βρυξελλών. Ήταν άραγε αυτά τα περίφημα παραπούλια; Ή μήπως επρόκειτο για λαχανίδες, ίδιες μ’ εκείνες που έβραζαν τα 3 γουρουνάκια όταν προσγειώθηκε στο καζάνι τους ο δύσμοιρος λύκος;

Και πώς να τις φτιάξω; Μου φαινόταν πολύ άδοξο για το μυστήριο που τις περιέβαλλε, να τις βράσω απλώς και να τις φάω με μπόλικο λεμόνι.
Τότε θυμήθηκα το βασιλιά της Ντολμανδίας. Αυτό είναι. Θα φτιάξω ντολμαδάκια. Κι αν δεν είναι 88, δεν πειράζει. Αρκεί να τα τρώμε οχτώ-οχτώ, όπως συστήνει και ο Ευγένιος …



Λαχανιδοντολμάδες λαδεροί



 
ΠΙΑΤΕΛΑ ΚΟΝΤΙΝΟ 


υλικά:
200 γρ. ρύζι Καρολίνα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
άνηθος, δυόσμος
κουκουνάρι, σταφίδες (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι, λάδι, λεμόνι
λαχανίδες ή παραπούλια ή απλώς λάχανο








Ζεματάμε ολόκληρο το λάχανο που θα χρησιμοποιήσουμε μέχρι να μαλακώσει και ξεχωρίζουμε προσεκτικά τα φύλλα.

Αχνίζουμε με λίγο νερό τα κρεμμύδια να μαλακώσουν, προσθέτουμε λάδι και ρίχνουμε το κουκουνάρι και τις  σταφίδες. 

Μόλις ροδίσει το κουκουνάρι, ρίχνουμε το ρύζι πλυμένο και στραγγισμένο και καβουρντίζουμε 4΄-5΄. 
Προσθέτουμε μισό ποτήρι ζεστό νερό ή ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και κλείνουμε τη φωτιά. 

Όταν απορροφηθεί το νερό, ρίχνουμε τον άνηθο και το δυόσμο, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.


ΦΥΛΛΟ  
ΓΕΜΙΣΗ ΚΟΝΤΙΝΟ 




Κρατάμε το λαχανόφυλλο από την ανάποδη πλευρά, βάζουμε λίγη γέμιση στο κέντρο, κλείνουμε πρώτα τις πλαϊνές πλευρές και τυλίγουμε. 



 
ΤΥΛΙΓΜΕΝΑ ΚΟΝΤΙΝΟ




Καλύπτουμε τη βάση μιας πλατιάς κατσαρόλας με λαχανόφυλλα.



ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΒΑΣΗ




Από πάνω αραδιάζουμε σφιχτά την πρώτη στρώση ντολμαδάκια.



ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΠΡΩΤΗ ΣΤΡΩΣΗ




Αλατίζουμε ελαφρά και φτιάχνουμε από πάνω μια ίδια, δεύτερη στρώση.



ΓΙΑ ΒΡΑΣΙΜΟ



Ρίχνουμε το χυμό από 1-2 λεμόνια, 2 ποτήρια ζεστό νερό, λάδι αν θέλουμε και καλύπτουμε τους ντολμάδες με 1 βαθύ πιάτο, για να μη χοροπηδάνε μέσα στην κατσαρόλα. 

Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 30΄. 

Ό
ταν κρυώσουν, τους βγάζουμε σε πιατέλα και τους περιχύνουμε με λεμόνι.



ΠΙΑΤΕΛΑ




Στην Κωνσταντινούπολη τρώγονται κρύοι και αποτελούν βασικό πιάτο κάθε γιορτινού τραπεζιού και απαραίτητο πιάτο  του πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού, μιας και το ρύζι όπως και οι ξηροί καρποί συμβολίζουν την αφθονία και την καλή τύχη.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου