Κλασσικό τρίποντο. Πρώτα έφτιαξα αυτή με τα μήλα. Ύστερα μια άλλη εκδοχή της με κυδώνια. Και τώρα το καλό τρίτωσε με μια λαχταριστή tarte tatin με μπανάνες.
Είναι τόσο εύκολη, γρήγορη και αξεπέραστα νόστιμη, που θα έπρεπε να απαγορευτεί. Και η παρασκευή της να αποτελεί πράξη ποινικά κολάσιμη. Με την τραγανή σφολιάτα να σπάει στο δόντι και τις καραμελωμένες μπανάνες, ηδονικά γλυκές, να λυώνουν στο στόμα.
Η συνοδεία της δε με μπάλα παγωτού, θα έπρεπε να επισύρει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Σε γυμναστήριο …
Τάρτα Tatin με μπανάνες
υλικά:
150 γρ.ζάχαρη
50 γρ. μαργαρίνη
4 μεγάλες μπανάνες
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
κανέλλα
1 φύλλο σφολιάτας
Σε ορθογώνιο ταψί απλώνουμε τη ζάχαρη.
Ρίχνουμε τη μαργαρίνη σε κομμάτια και το ξύσμα πορτοκαλιού και πασπαλίζουμε με κανέλλα.
Ανάβουμε το μεγάλο μάτι της κουζίνας σε μέτρια ένταση και βάζουμε επάνω το ταψί.
Όταν η ζάχαρη αρχίσει να λυώνει, ανακατεύουμε με σπάτουλα.
Μόλις η καραμέλα αρχίσει να κάνει φουσκάλες, είναι έτοιμη.
Κόβουμε τις μπανάνες κατά μήκος και τις αραδιάζουμε εναλλάξ πάνω στην καραμέλα, φτιάχνοντας μια φαρδιά λωρίδα.
Ανοίγουμε τη σφολιάτα σε μέγεθος ίσο με το ταψί και καλύπτουμε τα φρούτα, γυρίζοντας τις άκρες της προσεκτικά -με σπάτουλα- κάτω από τις μπανάνες.
Τρυπάμε τη σφολιάτα με πηρούνι σε όλη της την επιφάνεια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180-190 βαθμούς κελσίου, για 30΄ περίπου.
Με τη βοήθεια ενός μεγαλύτερου ταψιού, γυρνάμε την τάρτα μόλις βγει από το φούρνο, για να μην προλάβει να στερεοποιηθεί και να κολλήσει η καραμέλα.
Τρώγεται ζεστή.
Έτσι κι αλλιώς δεν προλαβαίνει να κρυώσει.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αν η σφολιάτα δεν περιέχει βούτυρο, είναι και νηστίσιμη. Θου, Κύριε …
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου