Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Φρικασέ με μανιτάρια…

… Υπάρχουν άνθρωποι που λατρεύουν το συγκεκριμένο τρόπο μαγειρέματος σε όλες τις παραλλαγές του: με μαρούλια ή αντίδια, με -το πολύ της μόδας- σταμναγκάθι ή τα εξίσου δημοφιλή μυρώνια και καυκαλήθρες, με αρνί ή χοιρινό, με τόνο ή με μανιτάρια.

  ΑΣΤΕΡΙΞ ΦΡΙΚΑΣΕ 1ΑΣΤΕΡΙΞ ΦΡΙΚΑΣΕ 2 ΑΣΤΕΡΙΞ ΦΡΙΚΑΣΕ 3ΑΣΤΕΡΙΞ ΦΡΙΚΑΣΕ 4 ΑΣΤΕΡΙΞ ΦΡΙΚΑΣΕ 5 ΑΣΤΕΡΙΞ ΦΡΙΚΑΣΕ 6

Υπάρχουν πάλι και πολλοί που δε θέλουν ούτε να το βλέπουν, όπως η κορούλα μου. 
Και είμαι σίγουρη ότι κι η στριμμένη Φρικαντέλα Ζαρζουέλα Σαλμονέλα Στρυφνίνη, αυτή που έτρωγε κακαμαράκια, έπινε πορτοκακάδα με κακαμάκι, χόρευε κακαματιανό και πήγαινε διακοπές στα Κακάβρυτα, δεν θα έχανε την ευκαιρία να το ονομάσει φρικακασέ.
Εγώ πάντως το λατρεύω, ιδίως όταν δεν περιέχει κρέας. Και κυρίως όταν γίνεται με ποικιλία μανιταριών …


Φρικασέ με μανιτάρια 



ΠΙΑΤΟ



υλικά:
500 γρ. φρέσκα μανιτάρια
25 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια
1 μεγάλο μαρούλι
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
άνηθος
νερό ή ζωμός





Μουλιάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ζεστό νερό για τουλάχιστον 1 ώρα. 

Ζεσταίνουμε λίγο λάδι και ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. 

Προσθέτουμε τα φρέσκα μανιτάρια σε μεγάλα κομμάτια και σωτάρουμε να μαραθούν. 

Ρίχνουμε και τα αποξηραμένα μανιτάρια, με 1-2 κουταλιές από το νερό στο οποίο μούλιασαν.



ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ 2



Προαιρετικά σβήνουμε με λίγο άσπρο κρασί, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 15΄-20΄. 

Ρίχνουμε το μαρούλι χοντροκομμένο και ζεστό νερό ή ζωμό, τόσο που να σκεπάζει το φαγητό. 

Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.



ΜΕ ΝΕΡΟ



Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο και βράζουμε για 5΄ σε δυνατή φωτιά, για να εξατμιστεί το παραπανίσιο νερό.

Η συνηθέστερη κατάληξη είναι να αυγοκόψουμε το φρικασέ. 
Σε περιόδους νηστείας μπορούμε να δέσουμε το φαγητό με το λεγόμενο “αλευρολέμονο”. Διαλύουμε 1-2 κουταλιές αλεύρι ή κορν φλάουρ σε χυμό από 1-2 λεμόνια. 

Προσθέτουμε λίγο ζουμί από το φαγητό, ανακατεύουμε καλά και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. 

Μετά από 2-3 καλές βράσεις, το φαγητό είναι έτοιμο.



ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου