Μακαρονού. Έτσι ονομάζεται η τελευταία εβδομάδα της Αποκριάς, αυτή που οι περισσότεροι γνωρίζουμε ως Τυρινή.
Είναι η εβδομάδα προσαρμογής, που γεφυρώνει σοφά την κρεωφαγία με την απόλυτη νηστεία, μια εβδομάδα με φαγητά πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά. Ομελέτες, τυρόπιτες, μακαρονάδες, σουφλέ και γκρατέν έχουν την τιμητική τους, πριν τα αποχαιρετίσουμε κι αυτά.
Απαραίτητη και βασίλισσα του τραπεζιού μας κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, η πολυαγαπημένη της κόρης μου, η πλούσια και χορταστική …
Μακαρονόπιτα
υλικά:
500 γρ. μακαρόνια Νο 5
300 γρ. φέτα
150 γρ. ημίσκληρο χοντροτριμμένο
150 γρ. γραβιέρα χοντροτριμμένη
3 αυγά
1/2 λίτρο άπαχο γάλα
μια πρέζα μοσχοκάρυδο
6 χωριάτικα φύλλα για πίτα
Βράζουμε τα ζυμαρικά 2΄ λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μεγάλο μπωλ.
Προσθέτουμε τη φέτα, σπασμένη με το χέρι σε μέτρια κομμάτια, το ημίσκληρο, τη γραβιέρα και τα αυγά χτυπημένα.
Ρίχνουμε λίγο ή και καθόλου αλάτι, αρκετό πιπέρι και μια πρέζα μοσχοκάρυδο.
Προσθέτουμε και το γάλα και ανακατεύουμε με προσοχή, για να μη σπάσουν τα μακαρόνια.
Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί και στρώνουμε σταυρωτά 3 φύλλα, λαδώνοντας τα.
Ρίχνουμε τη μισή γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
Καλύπτουμε με ένα φύλλο τσαλακωμένο, ώστε να μην προεξέχει καθόλου στις άκρες του ταψιού και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση.
Σκεπάζουμε την πίτα με τα δύο τελευταία φύλλα, λαδωμένα ανάμεσα.
Κόβουμε το μεγαλύτερο μέρος των φύλλων που προεξέχουν, αφήνοντας όμως αρκετό για να φτιάξουμε τον κρόθο.
Αν θέλουμε, πριν γυρίσουμε τις άκρες που περισσεύουν, βάζουμε μέσα τριμμένη φέτα ή ανθότυρο ή λεπτά μπαστουνάκια ημίσκληρο τυρί.
Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας και τη ραντίζουμε με νερό ή γάλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 1 ώρα περίπου.
Η δοσολογία και το είδος των τυριών είναι ενδεικτικά. Μπορεί κανείς να προσθέσει και ανθότυρο, ή να αυξήσει τα αυγά και το γάλα, το οποίο απορροφάται σε μεγάλο βαθμό από τα μακαρόνια, κάνοντας την πίτα πιο ζουμερή και αφράτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου