Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017

Τα μάζεψα ένα-ένα …

… και τα κράτησα. Και δεν έλεγα πού ’ναι πού ’ναι η ποδηλάτισσα αλλά τι απ’ όλα να φτιάξω και φέτος.
Γιατί οι γιορτές, και δη οι μεγάλες, το έχουν αυτό το μειονέκτημα.
Πώς λέμε πέτρα, ψαλίδι, μολύβι, χαρτί; Έτσι κάθε Πάσχα λέμε κουλούρια, τσουρέκια, μαγειρίτσα, αρνί.
Αυτά, λοιπόν, συγκέντρωσα και ξανακοίταξα. Νοικοκυρεμένα και με τη σειρά, σαν άλμπουμ με παιδικές φωτογραφίες.
Μια σελίδα για το καθένα: τα αυγά, πώς τα φτιάχνουμε και τι τα κάνουμε όταν περισσέψουν.
Τη μαγειρίτσα, σε διάφορες εκδοχές της.
Κουλούρια και τσουρέκια κλασσικά πασχαλιάτικα, κι η μετέπειτα μετενσάρκωσή τους.
Συκωτάκια, εντόσθια και λοιπές ατάσθαλες νοστιμιές. Κρεατικά, πίτες κι από κοντά συνοδευτικά, γλυκά, σαλάτες για το πασχαλινό τραπέζι.

Όλα ξεκινούν από ένα αυγό. Και στη φύση, και στην κινεζική μυθολογία όπου στις αρχές του κόσμου βασίλευε το χάος και αυτό το χάος είχε σχήμα αυγού κότας. Μέσα στο αυγό βρισκόταν το Γιν και το Γιανγκ, οι δύο αντίθετες ουσίες που αποτελούν το σύμπαν, και στη ζωή.
Και στο Πάσχα, στο οποίο τα αυγά έχουν κυρίαρχο ρόλο και συμβολικό και πραγματικό. Και για το βάψιμο, δεν έχω κάτι να πω. Ο καθένας έχει τον τρόπο που προτιμά και τις βαφές που επιλέγει.

 

Τα αυγά της Λαμπρής -Γεραλής Απόστολος- 1938

 

Υπάρχουν βαφές κλασσικές για ζεστό νερό, πιο μοντέρνες για κρύο, διαστημικής τεχνολογίας, οικολογικές, φυτικές και πάει λέγοντας. Υπάρχει κι η παραδοσιακή τεχνική με τα φυλλαράκια που στερεώνουμε στο αυγό, κι ύστερα το περνάμε μέσα σε μια νάυλον κάλτσα, το δένουμε σφιχτά από πάνω και το βουτάμε στη βαφή. Όταν απομακρύνουμε το φύλλο θα μείνει το αποτύπωμά του στο αυγό, ρετρό, ρομαντικό και πανέμορφο.

 

ΚΟΚΚΙΝΑ

 

 

ΚΛΑΣΣΙΚΑ

 

 

ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΚΟΝΤΙΝΟ

 

 

ΛΑΪΚΗ ΤΕΧΝΗ

 

 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

 

 

ΣΤΟΚ 5

 

 

ΣΤΟΚ 6

 

 

ΣΤΟΚ 8

 

Υπάρχει και η τεχνική του κολλάζ, που δίνει ένα όμορφο και πρωτότυπο αποτέλεσμα στα αυγά.

 

image

 

Αν θέλουμε να βάψουμε και να φτιάξουμε όλα τα παραδοσιακά καλούδια, θα χρειαστούμε ένα κοτέτσι αυγά, τα οποία αφού βάψουμε, τσουγκρίσουμε, ευχηθούμε και φάμε όσα μπορούμε, τι θα τα κάνουμε άραγε; Τα υπόλοιπα που όλο και λιγότερο τα πλησιάζουμε καθώς περνούν οι μέρες, τι θ’ απογίνουν;

Υπό την προϋπόθεση ότι θα τα διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να τα αξιοποιήσουμε, όλο και κάτι θα μαστορέψουμε μ’ αυτά.
Θα τα φτιάξουμε γεμιστά με λιαστές ντομάτες,

 

[SAM_2528%255B7%255D.jpg]

 

θα τα βάλουμε σ’ ένα ρολό κιμά,

 

[%25C2%25A0%25C2%2599%25C2%2591%25C2%25A4%25C2%259F%255B2%255D.jpg]

 

θα στολίσουμε το μπουφέ μας με αυγά βαρκούλες,

 

[IMG_75791%255B8%255D.jpg]

 

θα εμπλουτίσουμε και θα νοστιμέψουμε σαλάτες. Μια ρώσικη, μια σαλάτα του σεφ, μια κρύα μακαρονοσαλάτα,

 

[%25C2%2595%25C2%25A4%25C2%259F%25C2%2599%25C2%259C%25C2%2595%25C2%25A3%2520%25C2%259C%25C2%2591%25C2%259A%25C2%2591%25C2%25A1%25C2%259F%25C2%259D%25C2%259F%25C2%25A3%25C2%2591%25C2%259B%25C2%2591%25C2%25A4%25C2%2595%25C2%25A3%25202%255B7%255D.jpg]

 

μια σαλάτα με φασολάκια και γαρίδες τώρα που τα ’80s έγιναν ξαφνικά της μόδας,

 

[%25C2%25A0%25C2%2599%25C2%2591%25C2%25A4%25C2%259F%255B3%255D.jpg]

 

ή μια απλή ανάμικτη σαλάτα.

 

[%25C2%259A%25C2%259F%25C2%259D%25C2%25A4%25C2%2599%25C2%259D%25C2%259F%2520%25C2%2591%25C2%259D%25C2%25A9%25C2%2598%25C2%2595%25C2%259D%255B3%255D.jpg]

.

Αυγά. Δηλαδή, αυτά με τα αυγά.

 

ΣΤΟΚ 7

 

.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου