Σάββατο, 15 Απριλίου 2017

Τσιτσί …

… Όταν διαβάζαμε Παπαδιαμάντη, υποχρεωτικώς -και εναλλάξ με Βερν- στα μικράτα μας, και οι δυο περιέγραφαν ένα σύμπαν το ίδιο άγνωστο και μακρινό. Η θεια Αχτίτσα κι ο καθηγητής Λίντεμπροκ, η γραία Κομνιανάκαινα κι ο λόρδος Γκλέναρβαν, τα βάσανα κι η δύσκολη καθημερινότητά τους, οι τόσο διαφορετικές περιπέτειές τους, μας συγκινούσαν και μας άγγιζαν αλλά απείχαν έτη φωτός από τις δικές μας εικόνες.
Κι αν τα τέκνα του πλοιάρχου Γκραν παραμένουν ήρωες βιβλίου, τα τέκνα και τα εγγόνια των ηρωίδων του Παπαδιαμάντη πήραν μορφή σε γνωστούς, γείτονες, άγνωστους ή διπλανούς μας. Στις οικογένειες που με κόπο θα βρουν λίγο κρέας για το Πάσχα, στα παιδιά που περιμένουν τὸ Σάββατο τὸ βράδυ νὰ ῾ρθῆ ἡ κουρούνα (κρά, κρά!) νὰ φέρη τὸ τυρὶ καὶ τὸ κρέας (τσί, τσί!).


το πασχαλιάτικο αρνί Niko Pirosmani

 

Να μην το βαρύνω άλλο αλλά και να μην παριστάνω την τυφλή ή την άσχετη.
Περί κρέατος λοιπόν ο λόγος. Και ξεκαθαρίζω εξαρχής ότι εμείς αρνί ούτε τρώμε ούτε μαγειρεύουμε. Σπανιότατα κανένα πρόβειο, πάντα γιουβέτσι.

 

[4%255B1%255D.jpg]

 

Υπάρχουν πάντως κι άλλα κρεατικά που ταιριάζουν στο πασχαλινό τραπέζι. Αφήνω κατά μέρος το κοτόπουλο, αν κι ένας κόκκορας καθόλου δε μας κακόπεφτε, με χυλοπίτες ή κρασάτος, και προχωρούμε στα ψητά.

Ένα κουνέλι στη γάστρα με πατάτες.

 

image

 


Ένα χοιρινό στο φούρνο με πατάτες είναι και χορταστικό και οικονομικό,

 

 

[%25C2%25A3%25C2%25A4%25C2%259F%2520%25C2%25A4%25C2%2591%25C2%25A8%25C2%2599%255B4%255D.jpg]

 

 

στη λαδόκολλα σε παραπέμπει τσιφ σε χασαποταβέρνες,

 

 

[%25C2%2595%25C2%25A4%25C2%259F%25C2%2599%25C2%259C%25C2%259F%255B2%255D.jpg]

 

 

με πατάτες στη γάστρα είναι πιο ευστόμαχο,

 

 

[%25C2%25A3%25C2%25A4%25C2%2597%2520%25C2%2593%25C2%2591%25C2%25A3%25C2%25A4%25C2%25A1%25C2%2591%2520%25C2%259A%25C2%259F%25C2%259D%25C2%25A4%25C2%2599%25C2%259D%25C2%259F%255B3%255D.jpg]

 

 

με ξερά φρούτα και πετιμέζι πιο γκουρμέ και ιδιαίτερο.

 

 

[%25C2%259A%25C2%259F%25C2%259D%25C2%25A4%25C2%2599%25C2%259D%25C2%259F%255B4%255D.jpg]

 

 

Κι επειδή κοντεύει πια το στρώσιμο του τραπεζιού, να μην ξεχάσουμε τις πίτες – πάντα τυρόπιτες στην Ήπειρο- που προετοιμάζουν το στομάχι να αντέξει τα λιπαρά του κρέατος.
Απαγορεύεται να λείπει από το τραπέζι μια τυρόπιτα με φύλλο παραδοσιακό ή γιουφκά,

 

[%25C2%259E%25C2%2595%25C2%25A6%25C2%259F%25C2%25A5%25C2%25A1%25C2%259D%25C2%2599%25C2%25A3%25C2%259C%25C2%2591%255B3%255D.jpg]

 

πανηγύρι σωστό αν υπάρχει και μια κασερόπιτα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου