Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Ρώσικη σαλάτα …

Sic transit gloria mundi. Τουτέστιν, έτσι παρέρχεται η δόξα του κόσμου. Πάνε οι εποχές που η ρώσικη σαλάτα ήταν το απαστράπτον στολίδι στα τραπέζια του Ερμιτάζ κι οι σεφ πάλευαν να κλέψουν τη συνταγή της.
Πέρασαν χρόνοι δίσεκτοι και μήνες πονεμένοι κι απ’ τις μοσχαρίσιες γλώσσες και τα χαβιάρια, τις πάπιες και τις καραβιδοουρές φτάσαμε στον αρακά και τα καρότα …

 

Ρώσικη σαλάτα

 

IMG_20171023_202815

  

υλικά:
500 γρ. ανάμεικτα λαχανικά (εδώ κατεψυγμένα)
2 πατάτες
ή
1 κούπα αρακάς 
1 κούπα φασολάκια
2 καρότα
2 πατάτες

προαιρετικά: καλαμπόκι, κάππαρη τουρσί,
άνηθος, ζαμπόν, παντζάρι βρασμένο


2 βραστά αυγά
αγγουράκια τουρσί

1 βάζο (330 ml) μαγιονέζα με χαμηλά λιπαρά
ελάχιστο ξύδι

 

 

Κόβουμε τις πατάτες και τα καρότα σε μικρούς κύβους.

 Τα βράζουμε μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά σε αλατισμένο νερό προσέχοντας να μην παραβράσουν και τα στραγγίζουμε.

Όταν κρυώσουν, τα βάζουμε σε μεγάλο μπωλ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (αγγουράκια, αυγά, παντζάρι, ζαμπόν) όλα ψιλοκομμένα. 

Αλατίζουμε ελαφρά γιατί και τα τουρσιά έχουν το αλάτι τους, ρίχνουμε πιπέρι και ανακατεύουμε προσεκτικά.

Αν βάλουμε ξύδι, το ρίχνουμε στο μπωλ μαζί με τα άλλα αρτύματα ή στη μαγιονέζα και την ανακατεύουμε απαλά.

Ρίχνουμε τη μαγιονέζα στο μπωλ με τα λαχανικά και ανακατεύουμε προσεκτικά με δυο κουτάλια, φροντίζοντας να φτάσει η μαγιονέζα μέχρι τον πάτο του μπωλ και να καλυφθούν όλα τα υλικά.

 

 IMG_20171007_104116
 IMG_20171007_105945
 IMG_20171007_133411

 

 Αφήνουμε τη ρώσικη στο ψυγείο μέχρι να τη σερβίρουμε και τη διατηρούμε στο ψυγείο σε αεροστεγές σκεύος.

 

IMG_20171023_202844

IMG_20171023_202844IMG_20171023_202844IMG_20171023_202844IMG_20171023_202844

 

 

Σύμφωνα με το Guardian:

Soviet-style salad, Moscow

Russian salad in the bowlRussian salad with boiled eggs inside green bowl
Photograph: Getty Images
The olivier salad, a dish rich in mayonnaise, simply can’t be avoided if you want to fully experience winter festivities Russian-style. Also known as Russian or Stolichniy salad, it’s democratic, hailing from Soviet times when fancy food was not easy to procure: it’s just potatoes, vegetables, ham, eggs and mayonnaise. Even the characters in the ultimate Russian new year film, the Irony of Fate romantic comedy, eat it. To get the most affordable version of the salad go to Teremok, a chain of Russian style fast food cafes, where olivier is served deconstructed for you to mix up yourself. Varnichnaya, a chain of dumpling cafes, offers a chicken olivier in all of its branches. Or, if you’re willing to splash out, go to Mari Vanna, where prices for ham olivier start at RUB470 (£6).

 

 

 

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου