… Sic transit gloria mundi. Τουτέστιν, έτσι παρέρχεται η δόξα του κόσμου. Πάνε οι εποχές που η ρώσικη σαλάτα ήταν το απαστράπτον στολίδι στα τραπέζια του Ερμιτάζ κι οι σεφ πάλευαν να κλέψουν τη συνταγή της.
Πέρασαν χρόνοι δίσεκτοι και μήνες πονεμένοι κι απ’ τις μοσχαρίσιες γλώσσες και τα χαβιάρια, τις πάπιες και τις καραβιδοουρές φτάσαμε στον αρακά και τα καρότα …
Ρώσικη σαλάτα
υλικά:
500 γρ. ανάμεικτα λαχανικά (εδώ κατεψυγμένα)
2 πατάτες
ή
1 κούπα αρακάς
1 κούπα φασολάκια
2 καρότα
2 πατάτες
προαιρετικά: καλαμπόκι, κάππαρη τουρσί,
άνηθος, ζαμπόν, παντζάρι βρασμένο
2 βραστά αυγά
αγγουράκια τουρσί
1 βάζο (330 ml) μαγιονέζα με χαμηλά λιπαρά
ελάχιστο ξύδι
Κόβουμε τις πατάτες και τα καρότα σε μικρούς κύβους.
Τα βράζουμε μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά σε αλατισμένο νερό προσέχοντας να μην παραβράσουν και τα στραγγίζουμε.
Όταν κρυώσουν, τα βάζουμε σε μεγάλο μπωλ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (αγγουράκια, αυγά, παντζάρι, ζαμπόν) όλα ψιλοκομμένα.
Αλατίζουμε ελαφρά γιατί και τα τουρσιά έχουν το αλάτι τους, ρίχνουμε πιπέρι και ανακατεύουμε προσεκτικά.
Αν βάλουμε ξύδι, το ρίχνουμε στο μπωλ μαζί με τα άλλα αρτύματα ή στη μαγιονέζα και την ανακατεύουμε απαλά.
Ρίχνουμε τη μαγιονέζα στο μπωλ με τα λαχανικά και ανακατεύουμε προσεκτικά με δυο κουτάλια, φροντίζοντας να φτάσει η μαγιονέζα μέχρι τον πάτο του μπωλ και να καλυφθούν όλα τα υλικά.
Αφήνουμε τη ρώσικη στο ψυγείο μέχρι να τη σερβίρουμε και τη διατηρούμε στο ψυγείο σε αεροστεγές σκεύος.
Σύμφωνα με το Guardian:
Soviet-style salad, Moscow
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου