… Ο άνδρας που παντρεύτηκα
δεν είναι από σόι
σκληρό κολάρο δε φορεί
μ’ ολόχρυσο ρολόι.
Δεν είναι όμορφος πολύ
δε βάζει ούτε κολώνια
κι αγαπημένο του φαΐ
είναι τα κανελλόνια.
Ο άνδρας που παντρεύτηκα
δεν έχει φίνους τρόπους
ποτέ δεν κάνει συντροφιά
με πλούσιους ανθρώπους.
Ευρώπες και Αμερικές
βλέπω με μακαρόνι
και όλο ψάχνω συνταγές
για νέα κανελλόνι.
Μα ο άντρας που παντρεύτηκα
με βλέπει όλο στα μάτια
για κάθε τι που του ζητώ
γίνεται δυο κομμάτια.
Μια κανελλονού περνάω
στην κουζίνα μου να πάω
να του φτιάξω κανελλόνια
που μ’ αντέχει τόόόσα χρόόόνιααα …
Κανελλόνια με κατίκι και μανιτάρια
υλικά:
1 κουτί κανελόνια (250 γρ.)
500 γρ. μανιτάρια
1 κουταλιά βούτυρο (εδώ αρωματικό)
λίγο λευκό κρασί
ρίγανη ή/και θυμάρι
150 γρ. μπέικον
1 αυγό
300 γρ. κατίκι
100 γρ. ανθότυρο
100 γρ. γραβιέρα ή κεφαλοτύρι
Για τη μπεσαμέλ:
60 γρ. μαργαρίνη
60 γρ. αλεύρι
800 ml γάλα
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Σκουπίζουμε τα μανιτάρια, τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα σωτάρουμε με το αρωματικό βούτυρο για 5΄ σε δυνατή φωτιά.
Χαμηλώνουμε ελαφρά το μάτι, σβήνουμε αν θέλουμε με το κρασί, αρωματίζουμε με τα μυρωδικά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10΄, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα μανιτάρια.
Προσθέτουμε το μπέικον κομμένο σε κομμάτια και τα σωτάρουμε όλα μαζί για 5΄. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Λυώνουμε τη μαργαρίνη σε κατσαρολάκι, ρίχνουμε το αλεύρι και το καβουρντίζουμε 2΄-3΄ να πάρει χρώμα.
Ρίχνουμε το γάλα, ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη για να μη δημιουργηθούν σβώλοι και συνεχίζουμε ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσει να πήζει η μπεσαμέλ. Επειδή τα κανελλόνια δεν τα βράζουμε και το φαγητό δεν έχει άλλη σάλτσα για να μαλακώσουν, θέλουμε μια παχύρρευστη και όχι πηχτή μπεσαμέλ.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με το μοσχοκάρυδο.
Αναμειγνύουμε το κατίκι με το ανθότυρο, ρίχνουμε το αυγό και την τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε με πηρούνι.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια με το μπέικον και ανακατεύουμε.
Γεμίζουμε τα κανελλόνια χρησιμοποιώντας ένα μικρό κουτάλι ή τα χέρια μας.
Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και ρίχνουμε μια γεμάτη κουτάλα μπεσαμέλ.
Αραδιάζουμε τα κανελλόνια και τα περιχύνουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
Πασπαλίζουμε με λίγη γραβιέρα και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Είναι προτιμότερο να ετοιμάσουμε το φαγητό αποβραδίς και να το ψήσουμε την επομένη, ή από το πρωί για το βράδυ, ώστε να έχουν χρόνο τα κανελλόνια να μαλακώσουν. Αν βιαζόμαστε, μπορούμε να ζεματίσουμε για λίγο τα κανελλόνια σε καυτό νερό, διατρέχοντας πάντα τον κίνδυνο να κολλήσουν ή να σπάσουν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 30΄.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10΄. Μπορούμε να πασπαλίσουμε την επιφάνεια με λίγο τυρί ακόμη και να χρησιμοποιήσουμε το γκριλ ή τον αέρα για να πάρει χρώμα το φαγητό.
Σερβίρουμε.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου