Δευτέρα, 3 Απριλίου 2017

Το κλείσιμο …

… είναι σημαντικό. Είτε πρόκειται για το κλείσιμο μιας σημαντικής συμφωνίας είτε για το κλείσιμο της πόρτας του ψυγείου, που μπορεί να είναι και πιο σημαντικό.
Γιατί αν δεν προσέξεις και την αφήσεις λίγο ανοιχτή, θα βρεις το πρωί έναν υδροβιότοπο στην κουζίνα σου. Λιμνούλες, νερά που κυλούν, ρυάκια που κελαρύζουν κι ευτυχώς που τα παράθυρα ήταν κλειστά και δεν ήρθαν αγριόπαπιες και σταχτοτσικνιάδες. Λίγο ακόμη και θα μπαίναμε δόξη και τιμή στο δίκτυο Natura ως προστατευόμενος υγρότοπος. 
Γι’ αυτό σου λέω, το κλείσιμο θέλει προσοχή. Και στις πόρτες και στα πιτάκια …

 

Πιτάκια με κιμά ή καβουρμά

 

IMG_7904

 

υλικά:
300 γρ. κιμάς ή καβουρμάς
1 κρεμμύδι
1 καρότο
κύμινο

1 φύλλο ζύμη κουρού
1 αυγό
παπαρουνόσπορος, σουσάμι

 

 

 

Ροδίζουμε σε 1-2 κουταλιές λάδι και μέτρια φωτιά το κρεμμύδι και προσθέτουμε το καρότο, τριμμένο στο χοντρό τρίφτη. Τα σωτάρουμε μαζί για λίγο, ρίχνουμε τον κιμά (ή τον καβουρμά), αλατοπίπερο και κύμινο και συνεχίζουμε για άλλα 10 με 15 λεπτά, μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα, να γίνει σπυρωτός και να χάσει τα υγρά του.

Γι’ αυτή τη λιτή συνταγή προτιμώ τον καβουρμά, που έχει συνήθως ποικιλία κομματιών κρέατος, λίγο λίπος και μπαχαρικά που δίνουν περισσότερη νοστιμιά. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και ψιλοκομμένο κρέας που μας περίσσεψε. Στα υπ’ όψιν για το Πάσχα που συνήθως μένει αρνί -ίσως όμως και όχι.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρά.

 

 

SAM_5571

 

 

SAM_5573

 

 

Ανοίγουμε το φύλλο κουρού και κόβουμε με κουπ-πατ ή πιατάκι τσαγιού 4 δίσκους. Το δικό μου φύλλο έφτασε για 3 ομοιόμορφους δίσκους και συναρμολόγησα έναν τέταρτο με τα κουρελάκια που περίσσεψαν.
Μοιράζουμε τη γέμιση στα τέσσερα κομμάτια της ζύμης.

 

 

SAM_5575

 

 

 

SAM_5576

 

 

 

SAM_5577

 

 

Για να κλείσουμε τα πιτάκια, ανασηκώνουμε τις άκρες της προς το κέντρο, τις ενώνουμε και τις κλείνουμε φτιάχνοντας ένα κορδονάκι με τα δάχτυλά μας. Αραδιάζουμε τα πιτάκια σε ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί.

 

 

SAM_5579

 

 

 

SAM_5579

 

 

 

SAM_5580

 

 

Αλείφουμε τα πιτάκια με αυγό και τα πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο ή σουσάμι.

 

 

SAM_5581

 

 

 

SAM_5582

 

 

 

SAM_5583

 

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 35 με 40 λεπτά.

 

 

SAM_5585

 

 

 

SAM_5586

 

 

Σερβίρουμε τα πιτάκια αμέσως, ζεστά και κριτσανιστά.

 

 

IMG_7894

 

 

 

IMG_7896

 

 

 

IMG_7905

 

 

 

IMG_7898

 

 

 

IMG_7897

 

 

.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου