… Το χαρτί το πέταξα. Και κράτησα το καλαμάρι, για να το μαγειρέψω σε μια συνταγή που μου φάνηκε άκρως ενδιαφέρουσα. Και αποδείχτηκε ότι ήταν …
Καλαμάρια με πράσινη φακή
υλικά:
500 γρ. καλαμαράκια
300 γρ. πράσινη φακή (αν βρούμε μεγάλη)
1 κρεμμύδι
μαϊντανός, θυμάρι
φύλλα από φρέσκο κρεμμυδάκι
1 σκελίδα σκόρδο
1 δαφνόφυλλο
Δένουμε μερικά κλωναράκια μαϊντανό, λίγο θυμάρι και φύλλα από φρέσκο κρεμμυδάκι με σπάγκο κουζίνας ή από σιλικόνη.
Πλένουμε τις φακές και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό μαζί με το μπουκέτο μυρωδικών, το σκόρδο και το δαφνόφυλλο.
Αλατοπιπερώνουμε και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν χωρίς όμως να βράσουν εντελώς (περίπου 20΄-30΄).
Καθαρίζουμε τα καλαμάρια και τα κόβουμε σε ροδέλες. Τα ροδίζουμε ελαφρά σε 2 κουταλιές λάδι και σε μέτρια φωτιά για πέντε λεπτά.
Τα αλατοπιπερώνουμε με μέτρο, τα αρωματίζουμε με θυμάρι και μετά από δυο τρία λεπτά τα βγάζουμε σε πιάτο.
Στο ίδιο λάδι που σωτάραμε τα καλαμάρια ροδίζουμε και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο για πέντε λεπτά.
Βγάζουμε τις φακές με τρυπητή κουτάλα και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι. Προσθέτουμε και τα καλαμάρια και τα φέρνουμε δυο τρεις γύρες όλα μαζί.
Ρίχνουμε τρεις με τέσσερις κουτάλες από το ζωμό στον οποίον έβρασαν οι φακές και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί για 20΄-25΄, ή μέχρι φακές και καλαμάρια να μαλακώσουν καλά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζωμό ακόμη.
Σερβίρουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο και, αν θέλουμε, με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου