… Υπάρχουν πινάκια και πινάκια. Οι δικηγόροι κι οι δικαστές περιμένουν τις εγγραφές στο πινάκιο για να καθορίσουν το καθημερινό πρόγραμμά τους. Εγώ πρέπει καθημερινά να καθορίζω πώς θα γεμίζουν τα άδεια μας πινάκια και με ποιο σιτηρέσιο.
Απ’ τα απλά και στοιχειώδη θα ξεκινήσω σήμερα. Από ένα κλασσικό πινάκιο φακής. Ίσως όχι και εντελώς κλασσικό.
Αρνούμαι να αναβιώσω το τρίπτυχο φακή-σκόρδο-δαφνόφυλλο. Θα το εμπλουτίσω κατά βούλησιν …
Φακή
υλικά:
250 γρ. πράσινη φακή (εδώ ψιλή)
1 κρεμμύδι
1-2 καρότα
1 πατάτα
1 κολοκυθάκι
1 ντομάτα
ζωμός κότας ή λαχανικών
Ξεπλένουμε καλά τη φακή κάτω από τρεχούμενο νερό. Κόβουμε τα λαχανικά σε κυβάκια.
Αχνίζουμε το κρεμμύδι σε νερό για 10 λεπτά, να μαλακώσει. Ρίχνουμε 2 κουταλιές λάδι και προσθέτουμε τη φακή.
Τα σωτάρουμε για 2΄-3΄ και προσθέτουμε τα λαχανικά και τον κύβο/ζωμό.
Συνεχίζουμε ανακατεύοντας για άλλα 2΄-3΄ .
Ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι να καλυφθούν όλα, αλατοπιπερώνουμε, καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει καλά η φακή (περίπου 40΄).
Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος συμπληρώνουμε, αν χρειαστεί, ζεστό νερό.
Στο τέλος, αν θέλουμε πιο χυλωμένη τη φακή, ξεκαπακώνουμε και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να χυλώσει.
Αν τη θέλουμε βελουτέ, μπορούμε να το κάνουμε με το ραβδομπλέντερ.
Σερβίρουμε με λίγο ξύδι και ωμό ελαιόλαδο.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου