Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023

Φακές σαλάτα με πιπεριές, τοματίνια και μανούρι ...

 ... Και το καλοκαίρι  θα φας όσπριο, ωραία τα λαδερά αλλά και το όσπριο χρειάζεται. Ας μην είναι η κλασσική φασολάδα, μια πιο εύκολη ρεβυθάδα, μια φακή πράσινη ή κόκκινη. Τα όσπρια είναι καλόβολα, μπαίνουν σε πίτες, αντικαθιστούν τον κιμά σε ντολμάδες και παστίτσια, γίνονται κεφτέδες, παντρεύονται με κρέατα,  ψάρια και θαλασσινά, με ζυμαρικά και ρύζια, μπαίνουν σε σαλάτες και πίτεςγίνονται φαλάφελμπουρίτος και γρήγορα νάτσος ή συνταγές πρωτότυπες και πάντα θρεπτικές.
Όπως η σημερινή σαλάτα που συνδυάζει τις φακές με ψητά λαχανικά και τυρί.
 Καταγράφω τη συνταγή ως είχε, αλλά εγώ έκοψα πολύ δρόμο και την έφτιαξα σε 10΄, άκοπα και οικονομικά ...


Φακές σαλάτα με πιπεριές, τοματίνια και μανούρι



υλικά:
4 πιπεριές Φλωρίνης
250 γρ. τοματίνια 

1 μέτριο κρεμμύδι
1 καρότο
1-2 σκελίδες σκόρδο
1 κλαράκι σέλινο
2 δαφνόφυλλα
θυμάρι
200 γρ. φακές
500 ml νερό ή ζωμός




Πλένουμε τις πιπεριές, τις κόβουμε κατά μήκος και αφαιρούμε σπόρια και ίνες.

Βάζουμε τις πιπεριές σε ταψάκι και σκορπίζουμε ανάμεσά τους τα τοματίνια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς κελσίου, για 40΄ περίπου ή μέχρι πιπεριές και τοματίνια να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.

Ξεφουρνίζουμε τις πιπεριές, τις βάζουμε σε πιάτο και τις καλύπτουμε με μεμβράνη φαγητού για 10΄. 

Η ζέστη από το ψήσιμο θα φουσκώσει τη φλούδα τους και θα την αφαιρέσουμε με ευκολία.

Μπορούμε να παρακάμψουμε το ψήσιμο και την αποφλοίωση χρησιμοποιώντας έτοιμες ψημμένες πιπεριές Φλωρίνης. Ψήνουμε τότε μόνο τα τοματίνια. Αν θέλουμε, φρονίμως ποιούντες, να αποφύγουμε εντελώ ςτο φούρνο, σωτάρουμε τα τοματίνια σε λίγο λάδι, μέχρι να σκάσει η φλούδα τους και να βγάλουν τα υγρά τους.

 

 

 


Ταυτόχρονα βάζουμε σε κατσαρολάκι με 2 κουταλιές λάδι το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το καρότο σε ροδέλες.

Προσθέτουμε το σέλινο και το σκόρδο, τα δαφνόφυλλα και το θυμάρι.

Σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 5΄. 

Προσθέτουμε τις φακές, σωτάρουμε 2΄-3΄ και ρίχνουμε το νερό ή ζωμό μέχρι να σκεπαστούν καλά (περίπου 500 ml).

Καπακώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι φακές χωρίς να παραβράσουν (περίπου 20΄).

Αλατοπιπερώνουμε στο τέλος του μαγειρέματος.

Εγώ παρέκαμψα και αυτή τη διαδικασία, χρησιμοποιώντας έτοιμες βρασμένες φακές από κονσέρβα.

Στραγγίζουμε τις φακές και τις βάζουμε σε σαλατιέρα ή πιατέλα.

Τις περιχύνουμε με 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο.





Ρίχνουμε από πάνω τις ψητές πιπεριές που έχουμε κόψει σε μέτρια κομμάτια και τα τοματίνια μαζί με το ζουμί τους. Αλατίζουμε ελαφρά.

Χρωματίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.





Σερβίρουμε προαιρετικά με κάποιο τυρί, συνήθως με ψητό χαλούμι. 

Εμείς με μανούρι.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου