Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016

Πήρα κόκκινα γυαλιά …

… μα δε βγήκανε καλά. Γιατί, ούτε όλα γύρω σινεμά τα βλέπω, ούτε τη ζωή μου επιβλέπω. Την ίδια μουνταμάρα εξακολουθώ να βλέπω γύρω, ανθρώπους σκυφτούς, πρόσωπα τραβηγμένα, σπίτια σκοτεινά.
Να φταίνε τα γυαλιά ή τα μάτια μου; Μήπως πεινάω και δε βλέπω καθαρά; Αφήνω στην άκρη τα κόκκινα γυαλιά και πιάνω την κόκκινη φακή …

 


Κόκκινη φακή




SAM_3644 

 



υλικά:
1, 5 κούπα κόκκινη φακή
1 κρεμμύδι
2 μικρές πατάτες
1-2 καρότα
1 κύβος κότας ή λαχανικών

 

 

 

Κόκκινη φακή παράγουν κυρίως η Τουρκία και η Αίγυπτος. Παλιότερα δεν τη βρίσκαμε εύκολα, πλέον υπάρχει παντού στα λεγόμενα έθνικ παντοπωλεία αλλά και σε σούπερ μάρκετ συνήθως στα βιολογικά προϊόντα. Ο καρπός είναι πιο μικρός και στρογγυλός από της κλασσικής πράσινης φακής, βράζει γρήγορα και, αν την πολτοποιήσουμε, η φακή  θυμίζει φάβα σε όψη και γεύση.
Είναι πολύ καλή εναλλακτική του κιμά σε παστίτσιο και κανελόνια, και φτιάχνει νόστιμα κεφτεδάκια για χορτοφάγους ή νηστεύοντες.

 

 

 

Πλένουμε πολύ καλά και σε μπόλικα νερά τη φακή. Στην αρχή το νερό θα ασπρίσει, σιγά-σιγά όμως θα βγει καθαρό.

 

 

SAM_6338

 

 

SAM_6339

 

 

Κόβουμε σε μεσαία κυβάκια τις πατάτες και το καρότο. Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το αχνίζουμε σε λίγο νερό για 5΄. Ρίχνουμε πατάτες και καρότα και συνεχίζουμε για άλλα 5΄.

 

 

SAM_6341

 

 

SAM_6347

 

 

Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές λάδι και ρίχνουμε τον κύβο και τη φακή, στραγγισμένη. Τα σωτάρουμε όλα μαζί για 4΄-5΄, προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να τα σκεπάσει, αλατίζουμε ελαφρά και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για 25΄-30΄.

 

 

SAM_6349

 

 

SAM_6350

 

 

SAM_6354

 

 

SAM_6359

 

 

Η φακή θα βράσει και θα αρχίσει να χυλώνει. Σ’ αυτό το σημείο μπορούμε να την πολτοποιήσουμε με το ραβδομπλέντερ ή να την ανακατέψουμε πολλές φορές μέχρι ν’ αρχίσει να διαλύεται. Αν μας φανεί πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο ζεστό νερό και τη βάζουμε να πάρει 2-3 βράσεις ακόμη.

 

 

SAM_6362

 

 

SAM_6366

 

 

SAM_6367

 

 

Σερβίρουμε τη φακή περιχύνοντάς τη με λίγο λάδι και ξύδι και αρωματίζοντας με ρίγανη ή νοστιμίζοντας με λίγο μπούκοβο.

 

 

SAM_6379

 

 

SAM_3642

 

 

SAM_3643

 

 

SAM_3645

 

 

Ιδανικά συνοδεύεται με χταπόδι στο λάδι και γίνεται ακαταμάχητη.

 

 

SAM_3646

 

 

 

SAM_3649

 

 

 

SAM_3647

 

 

 

SAM_3650

 

 

 

SAM_3651

 

 

.

 

2 σχόλια:

  1. Όντως εμφανισιακά μοιάζει πολύ στη φάβα όταν είναι πολτοποιημένο. Δεν έχω ξαναφάει κόκκινη φακή, θα την έχω στα υπ' όψιν! Και ο συνυδυασμός με το χταποδάκι πρέπει να είναι άπαιχτος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπουκιά και συχώριο. Μακάρι να μπορούσα να κεράσω μια μερίδα για τα καλά τα λόγια. Ευχαριστώ πολύ για άλλη μια φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή