… Εργαζόμενε νηστευτή, μες στο πιάτο σου, λέγε, τι βλέπεις;
Δεν είν’ παστίτσιο, δεν είναι μουσακάς κι ας δείχνει το ίδιο, θα δεις όταν το φας.
Και μη μου πεις ότι δε μαγειρεύουν τη Μεγάλη Παρασκευή, είναι αυστηρή νηστεία και ξηροφαγία - τα ξέρω όλα αυτά, τα θυμάμαι απ’ τα μικράτα μου.
Βραστές πατάτες σκέτες με λίγο αλάτι, ελιές, ντομάτα, φρέσκα κρεμμυδάκια και κατ’ εξαίρεσιν για μας τα παιδιά λίγη μαρμελάδα και χυμός.
Όμως, ο κόσμος άλλαξε, αλλάξαν οι καιροί. Γραφεία, υπηρεσίες και καταστήματα δουλεύουν όχι απλώς κανονικά, αλλά και περισσότερο από τον υπόλοιπο καιρό. Και νηστικό αρκούδι δε δουλεύει.
Αυτό το σκοπό έχει και το σημερινό αυτοσχέδιο φαγητό. Να μας δώσει ενέργεια και δύναμη.
Έχει φακή, ανάμεικτα λαχανικά και κρούστα από πουρέ. Κι είναι τόσο νόστιμο …
Λαχανικά σαν μουσακάς με φακή και πουρέ
υλικά:
250 γρ. πράσινες φακές
350 γρ. ανάμεικτα λαχανικά
100 γρ. καλαμπόκι βρασμένο
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 δαφνόφυλλο
1 κύβος λαχανικών
2 κουτ. σάλτσα σόγιας
καπνιστή πάπρικα
τριμμένη φρυγανιά
1 συσκευασία έτοιμος πουρές
1 κύβος λαχανικών
προαιρετικά: φυτικό κίτρινο τυρί
Βάζουμε τις φακές να βράσουν σε άφθονο αλατισμένο νερό μαζί με το δαφνόφυλλο, μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 30΄-35΄).
Σε 3 κουταλιές λάδι σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5΄.
Ρίχνουμε τις φακές στραγγισμένες, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα ανάμεικτα λαχανικά κατευθείαν από την κατάψυξη και το καλαμπόκι.
Τα σωτάρουμε όλα μαζί για 5΄ και ρίχνουμε τη ντομάτα κονκασέ.
Γεμίζουμε το τενεκεδάκι της κονσέρβας με ζεστό νερό, διαλύουμε μέσα του τον κύβο και ρίχνουμε το ζωμό στη σωτέζα.
Νοστιμίζουμε με τη σάλτσα σόγιας και την πάπρικα, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 20΄-25΄.
Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά.
Αδειάζουμε από πάνω τα λαχανικά της σωτέζας και τα στρώνουμε με την ανάποδη του κουταλιού.
Φτιάχνουμε τον πουρέ σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία, διαλύοντας στο νερό που θα χρησιμοποιήσουμε τον κύβο λαχανικών.
Μόλις δέσει ο πουρές, τον εμπλουτίζουμε αν θέλουμε με μια χούφτα φυτικό τυρί.
Απλώνουμε τον πουρέ πάνω από τα λαχανικά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 30΄-35΄.
Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 5΄ σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου