… Νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες, στο τέλος όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στην πανήγυρη της Ανάστασης. Ζαβολιά; Αδικία; Μεγαθυμία; Ισοτιμία;
Μια ανοιχτή πρόσκληση χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις, που αντιμετωπίζει κάθε προσκεκλημένο ως επίτιμο. Όχι σαν το γκρινιάρικο “ακάλεστος συμπέθερος στην άκρη να καθίσει”.
Οπότε θα μου πεις πονηρά σκεπτόμενος, γιατί να νηστέψω; Κι εγώ θα σου απαντήσω με το ακλόνητο επιχείρημα της μαμάς μου, ένα στέρεο σκεπτικό που ποτέ δε μπορέσαμε να αντικρούσουμε όσο κι αν προσπαθήσαμε: “δε θα βγάλεις κέρατο άμα δε φας μια βδομάδα”- ή δύο, ή τρεις, ή όσες αντέξεις, συμπληρώνω εγώ.
Δύσκολες οι συνθήκες της ζωής, λίγες οι ώρες στο σπίτι, πολλές στους δρόμους και τη δουλειά. Και τα μέσα όλο και πιο λιγοστά και περιορισμένα.
Νηστίσιμα όμως δεν είναι μόνο τα καλαμαροχτάποδα κι οι γαρίδες, ούτε μόνο οι πατάτες μπλουμ και τα φασόλια βάρκες του λεγεωνάριου χρόνια και χρόνια.
Κι αν δεν νηστέψουμε όλη τη Σαρακοστή, τουλάχιστον την πρώτη και την τελευταία εβδομάδα της μπορούμε να το επιχειρήσουμε. Ευκαιρία να δοκιμάσουμε καινούριες γεύσεις και πρωτότυπους συνδυασμούς. Και δεν αποκλείεται να αντικαταστήσουμε τους κλασσικούς λαχανοντολμάδες με τους …
Λαχανοντολμάδες με φακή και πλιγούρι
3/4 κούπας φακές μουλιασμένες αποβραδίς
1/2 κούπα πλιγούρι μουλιασμένο αποβραδίς
1/4 κούπας χοντροκομμένα καρύδια
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
5-6 κλωναράκια μαϊντανός
2 κουταλιές σούπας ντομάτα κονκασέ ή ντοματοχυμός
πάπρικα, κύμινο
Επιπλέον:
2 κουταλιές σούπας ντομάτα κονκασέ ή ντοματοχυμός
λάδι
ζεστό νερό ή ζωμός λαχανικών
χυμός λεμονιού
Αφαιρούμε κυκλικά με κοφτερό μαχαίρι τη σκληρή καρδιά του λάχανου και το βράζουμε ολόκληρο σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσει (10΄-15΄).
Το βγάζουμε απ’ το νερό και το αφήνουμε να στραγγίξει και να κρυώσει.
Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε το λάχανο ολόκληρο στον ατμομάγειρα και να ξεμπελιάσουμε.
Αφαιρούμε ένα-ένα τα φύλλα του λάχανου και κόβουμε τριγωνικά το χοντρό κοτσάνι στη βάση των φύλλων.
Για τη γέμιση ανακατεύουμε τις φακές με το πλιγούρι.
Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες, τη ντομάτα, το μαϊντανό, τα καρύδια, αλάτι, πάπρικα και κύμινο.
Κόβουμε τα μεγάλα φύλλα του λάχανου στη μέση και βάζουμε μια κουταλιά γέμιση στο κέντρο κάθε φύλλου.
Κλείνουμε τα πλαϊνά και τυλίγουμε ρολό το ντολμαδάκι.
Στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας τα φύλλα ή τα κομμάτια του λάχανου που δε χρησιμοποιήσαμε.
Αραδιάζουμε από πάνω τους ντολμάδες, τον έναν κοντά στον άλλο αλλά όχι πολύ σφιχτά γιατί η γέμιση θα φουσκώσει και θα διογκωθεί.
Ρίχνουμε τη ντομάτα, λάδι, ζεστό νερό μέχρι να καλυφθούν και αλατίζουμε.
Σκεπάζουμε τους ντολμάδες μ’ ένα βαθύ πιάτο.
Καπακώνουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τους λαχανοντολμάδες για 30΄-35΄.
Τρώγονται κατευθείαν από την κατσαρόλα, χλιαροί αλλά και κρύοι, περιχυμένοι με λίγο λεμόνι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου