... Μου θυμίζει καλοκαίρι, δεκαπενταύγουστο κι ηπειρώτικο πανηγύρι. Καζάνια που σιγοβράζουν ολονυχτίς, κρέας που κολυμπάει σε μια παχιά, ευωδιαστή σάλτσα περιμένοντας τον κοφτό, πλαστικά πιάτα με ντοματοσαλάτες που ισορροπούν σε δίσκους ερασιτεχνών σερβιτόρων με ικανότητες επαγγελματιών ζογκλέρ, τσιμεντένιους πάγκους με χράμια και τραπέζια σιδερένια με τραπεζομάντηλα μιας χρήσης.
Η γεύση είναι πάνω απ' όλα μνήμη, κι όταν μια μνήμη ξεθωριάσει και θέλω να την ανασύρω, δολώνω με το άρωμά της ...
Πλιγούρι με καβουρμά
υλικά:
150 γρ. καβουρμάς
1 κρεμμύδι
μισή κούπα τοματοχυμός
2 κούπες ζωμός ή ζεστό νερό
μαϊντανός
μισή κούπα πλιγούρι
Σωτάρουμε το κρεμμύδι σε 2-3 κουταλιές λάδι.
Ρίχνουμε λίγο νερό, το αλατίζουμε ελαφρά, καπακώνουμε και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 10΄, να μαλακώσει και να γλυκάνει.
Ξεκαπακώνουμε, δυναμώνουμε τη φωτιά, συμπληρώνουμε αν θέλουμε λίγο λάδι και ρίχνουμε τον καβουρμά.
Τον ανοίγουμε σε μικρότερα κομμάτια και τον αφήνουμε να βγάλει το λίπος του.
Μόλις ζεσταθεί ο καβουρμάς, ρίχνουμε το πλιγούρι και τα σωτάρουμε μαζί για 3΄-4΄.
Προσθέτουμε τη ντομάτα και ζεστό νερό ή ζωμό.
Αν χρησιμοποιήσουμε ζωμό δεν αλατίζουμε το φαγητό, διαφορετικά αλατοπιπερώνουμε με μέτρο γιατί ο καβουρμάς είναι ήδη καρυκευμένος.
Αν θέλουμε, ρίχνουμε και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για 15΄-20΄, να βράσει το πλιγούρι και να πιει το ζωμό, προσθέτοντας αν χρειαστεί ελάχιστο νερό ακόμη.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για λίγο.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου